Ooststellingwerf bereid tot opvang kinderen uit Griekenland

Het gemeentehuis van Ooststellingwerf in Oosterwolde. FOTO ARCHIEF LC/NIELS WESTRA

Het college van Ooststellingwerf stuurt een brief naar Den Haag om aan te geven dat in die gemeente kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen opgevangen kunnen worden. De Tweede Kamer wil zover niet gaan. Juist dan moet je volgens onafhankelijk raadslid Simon ter Heide met elkaar als sociale gemeente ook nu laten horen dat dit beleid aangepast moet worden.

Met 13 tegen 7 werd een D66-motie aangenomen om samen met anderen gemeenten 500 alleenstaande minderjarige asielzoekers uit de vluchtelingenkampen op te nemen. Herman Zwart van het CDA: ,,We moeten barmhartig zijn voor kwetsbare mensen.’’ De VVD en vooral de lokale partijen waren kritisch over de motie. De VVD benadrukte dat er ook inwoners in de gemeente tegen de opvang van kinderen zullen zijn, maar de fractie stemde uiteindelijk wel voor de motie. De VVD benadrukte dat er ook inwoners in de gemeente tegen de opvang van kinderen zullen zijn.

Wij Lokaal, Stellingwerf PLUS en Ooststellingwerfs Belang stelden principieel dat de gemeente er niet over gaat. Eerst zou uit Den Haag een verzoek moeten komen, voordat in de raad een afweging wordt gemaakt. Tammo Munting: ,,Het is heel bijzonder dat juist de lokale partijen zich neerleggen bij landelijk beleid.’’ Maar het debat kreeg daarna een verrassende wending.

Wethouder Esther Verhagen zei persoonlijk geraakt te zijn door de ellendige beelden uit de kampen. ,,Het college staat zeker niet afwijzend tegenover motie. Maar het Rijk gaat er over, dat maakt de motie prematuur. Mijn advies zou zijn om de motie wel te steunen, maar het toezeggen dat kinderen worden opgevangen kunnen we dus niet.’’

Ze stelde daarom voor om namens Ooststellingwerf een brief te sturen naar het Rijk om de bereidheid uit te spreken om drie tot vijf kinderen op te vangen, zodra Den Haag dat wel zou willen.’ Tammo Munting (D66) noemde haar reactie hartverwarmend. ,,Dat is precies wat wij willen.’’ Haar voorstel tot het sturen van een brief werd vervolgens door alle partijen gesteund.