Het Openbaar Ministerie wil dat een 35-jarige ‘wapenmakelaar’ uit Oosterwolde tien jaar achter de tralies verdwijnt. De man leidde vanuit de kringloopwinkel in Oosterwolde een internationaal opererende wapenbende.

Het politieonderzoek startte op 3 sept 2018 nadat er tips waren binnengekomen dat de hoofdverdachte handelde in wapens, heroïne en cocaïne. De bende die hij leidde - in totaal veertien verdachten – richtte zich vooral op de handel in vuurwapens, munitie en explosieven. In de onderlinge communicatie was sprake van verhullend taalgebruik. Handgranaten werden bijvoorbeeld ‘eieren’ of ‘kindersurprises’ genoemd en een raketwerper heette een ‘regenpijp’. De wapens werden onder meer betrokken uit voormalig Joegoslavië en bijvoorbeeld geleverd aan een drugsbende in België.

Ook houdt het OM de zogenaamde ‘kringloopcrimi’s’ verantwoordelijk voor incassofraude, oplichting en verduistering, criminele uitbuiting en geweldsdelicten. Ze kwamen uit Oosterwolde (twee verdachten), Hoogeveen, Marum, Leeuwarden (twee verdachten), Stadskanaal, Beilen, Roosendaal, Groningen (vier verdachten), Slovenië, Kroatië en Servië. Een van de mannen was eerder wapenhersteller bij Defensie.

Op basis van onder meer chatberichten en telefoongesprekken wordt volgens officier van justitie Gerben Wilbrink heel duidelijk dat de Oosterwoldiger ,,een besturende en regisserende rol’’ had. Hij, door medeverdachten ‘de baas’ genoemd, deinsde er volgens het OM ook niet voor terug om geweld te gebruiken. Op 19 oktober 2018 zou hij om 22.00 uur met kracht een hakbijl door een raam van woning in Oosterwolde hebben gegooid. De bewoner zat vlak voor het raam tv te kijken terwijl de bijl vlak langs zijn lichaam suisde. De bank lag bezaaid met glasscherven.

Volgens het OM had de bewoner ernstig letsel op kunnen lopen. Op basis van camerabeelden, getuigenverklaringen en dna van de verdachte op de bijl, acht het OM hem schuldig aan poging tot zware mishandeling. Hij zou een conflict hebben gehad met de drugsverslaafde zoon van de bewoner die hem nog geld schuldig zou zijn.

De tweede hoofdverdachte van de wapenbende, een 34-jarige Groninger afkomstig uit voormalig Joegoslavië, was de rechterhand van de Oosterwoldiger. Hij werd, aldus het OM, gepositioneerd als directeur van de kringloopwinkel, als dekmantel voor de criminele activiteiten. Ook hij had een leidende rol en gaf de anderen, net als de Oosterwoldiger, instructies. Deze hoofdverdachte kon dinsdag niet op tijd naar de zitting worden gebracht. In zijn zaak zal de officier van justitie de eis daarom woensdagmorgen formuleren zodat hij er alsnog bij kan zijn.

Volgens het OM was sprake van criminele uitbuiting van vier kwetsbare medeverdachten die onder meer kampten met verslavings- en huisvestingsproblemen en afhankelijk waren van de hoofdverdachten. Zij zouden soms ook met geweld onder druk zijn gezet. Een 18-jarige verdachte uit Groningen, die zogenaamd stage liep bij de ‘de baas’, werd er onder meer toe aangezet om een handgranaat bij de voordeur van een man uit Emmeloord te plaatsen omdat de Oosterwoldiger daar ook een conflict mee had.

De eis tegen deze minderjarige verdachte werd vanochtend achter gesloten deuren uitgesproken. Tien andere verdachten, die de zitting hoofdzakelijk via Skype volgden, hoorden de officier van justitie gisteren straffen eisen variërend van een werkstraf van honderd uur tot twee keer zes jaar cel. De zaak tegen een 35-jarige verdachte uit Leeuwarden zal later, op 10 juni, worden behandeld.

Uitspraak 29 juli

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct