Nepal laat Makkingaster kindersekstoerist (68) vrij

Hulporganisatie Terre des Hommes zet detectives in om kindersekstoerisme op te sporen in onder meer Nepal en de Filipijnen. Foto in scène gezet door Maarten Corbijn (Corbino) tijdens een reportagereis door Zuidoost-Azië. Foto: Terre Des Hommes

De Makkingaster kindersekstoerist (68) is op vrije voeten. Hij werd afgelopen vrijdag Nepal uitgezet en mag er de komende zeven jaar niet terugkeren.

In Nederland loopt nog een onderzoek naar de man, omdat er bij huiszoeking kinderporno is aangetroffen.

De man, die in Nederland als kinderpsychiater werkte, was in december 2018 veroordeeld tot zeven jaar cel wegens kindermisbruik. Hij ging daartegen in beroep.

Een hogere rechter heeft nu geoordeeld dat er andere, nieuwere wetsartikelen hadden moeten worden toegepast. Volgens die voorschriften had de man maximaal drie jaar vast kunnen worden gehouden voor kindermisbruik. Na anderhalf jaar zit de straf van de man er nu op. ,,Dit kwam als een grote verrassing’’, zegt Jos de Voogd van kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes. De instantie gaat in hoger beroep, kondigt hij aan.

De Makkingaster moet zijn slachtoffer een schadevergoeding van 50.000 roepie betalen, oftewel een kleine 400 euro. Ook werd hij veroordeeld tot een boete van 15.000 roepie aan de staat.

De man werd in juni 2018 aangehouden in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Dat gebeurde in zijn hotelkamer, waar hij op dat moment met een 15-jarige jongen verbleef. Hij had de knaap al sinds het kind 11 jaar was misbruikt en ondersteunde diens familie financieel. Diezelfde zomer liepen twee zussen van de Makkingaster (80 en 78 jaar) tegen de lamp. Ze wilden twee jongetjes hun verklaring voor 20.000 en later nog eens 35.000 dollar laten wijzigen.

De man werkte de laatste vijf jaar voor zijn arrestatie in Nepal als kinderpsychiater bij Therapeuticum in Joure. Ook was hij als zodanig verbonden aan GGZ Friesland, GGZ Drenthe en Fier Fryslân.

Lees ook LC+ | Kindersekstoerist wilde zorgboerderij beginnen

Lees ook LC+ | Terre des Hommes: nog 350 Nederlandse kinderseks-toeristen