Het is hartstikke druk in de natuurgebieden. Wandelaars, fietsers en automobilisten zorgen voor zo’n grote toeloop dat beschermde diersoorten in de knel komen.

Neem het Fochteloërveen op de grens van Friesland en Drenthe. Daar lopen vijftien vrijwilligers rond die kraanvogels en hun jongen moeten beschermen tegen recreanten. ,,De toeristen vormen momenteel een groter probleem dan de droogte”, zegt boswachter Sietske Westerhof van Natuurmonumenten.

Kraanvogels en hun jongen trekken veel mensen aan die de beschermde vogels op de foto willen vastleggen. Kraanvogels zijn zeer gevoelig voor verstoringen.

Westerhof: ,,De vrijwilligersgroep controleert voortdurend waar de vogels en hun jongen zijn. Via Whatsapp houden de leden contact met elkaar. Als we zien dat mensen te dichtbij komen, spreken we ze aan. De meesten zijn begripvol en hebben niet door dat ze de natuur verstoren.”

‘Grens is bereikt’

Herman Feenstra, die de kraanvogels in ons land al jarenlang volgt, spreekt van een te grote drukte in het Fochteloërveen. ,,Behalve kraanvogels worden ook andere zeldzame vogelsoorten verjaagd. De grens is bereikt. Het is toch vreemd dat je vogels moet begeleiden zodat zij hun jongen kunnen groot brengen.”

Hij vraagt mensen geen foto’s van kraanvogels op sociale media te zetten. ,,Dat trekt nog meer mensen aan.”

Door de coronacrisis houden meer mensen vakantie in eigen land. Die trekken massaal de bossen en de natuurgebieden in, constateert Natuurmonumenten.

loading

Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold

Ook in de nationale parken Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold is het druk met toeristen. Lian Flikkema, boswachter Natuurmonumenten in Zuid-Drenthe: ,,We zien dat mensen van de paden afwijken, waardoor er verstoringen kunnen ontstaan. Ook zoeken ze vennen op om in te zwemmen, er zijn meer crossers en we zien vaker drones.”

Verder komen loslopende honden veel voor. Natuurmonumenten doet een dringend beroep op eigenaren hun honden aan de lijn te houden. ,,Ze jagen wilde dieren op en vallen ze aan. Herten, reeën, hazen, dassen, maar ook andere dieren slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Soms lopen ze zich letterlijk dood op autowegen of tegen prikkeldraad.”

Op het Dwingelderveld werkt Natuurmonumenten met vrijwillige boswachters en drie boa’s die toezicht houden. ”Zij zijn dagelijks in het veld en spreken mensen aan als ze zich niet aan de regels houden. Maar drie boa’s is voor een groot gebied als Zuid-Drenthe te weinig.”

Staatsbosbeheer

Vorige week liet Staatsbosbeheer ook al weten dat het aantal boa’s in natuurgebieden te gering is om goed te kunnen handhaven. Boswachter Kees van Son deed een beroep op de politie om mee te helpen toezicht te houden. In het natuurgebied Drentsche Aa werden de kalfjes van heidekoeien opgejaagd door loslopende honden.

Boswachter Van Son signaleert ‘een ander slag recreanten’ in het natuurgebied die het niet zo nauw neemt met de regels in de natuur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf
Natuur en milieu
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct