Gestolen beelden begraafplaats Oosterwolde zijn weer terecht

FOTO PIXABAY

Ongeveer dertig beeldjes die vermoedelijk waren gestolen van begraafplaats Prandingahof in Oosterwolde, zijn weer terecht.

Ze werden maandag in een grote boodschappentas terugbezorgd bij de beheerder van de begraafplaats. Het ging veelal om engelenbeeldjes, van gips of van porselein, en van verschillende afmetingen, ,,sommige wel 60 centimeter groot’’, aldus beheerder Gerdo Heite. Vermoedelijk zijn die beeldjes in de afgelopen drie of vier maanden bij verschillende graven ontvreemd. Daar bleken ook beelden die vastgelijmd waren op graven, losgewrikt te zijn.

Er waren al geruime tijd geruchten dat er voorwerpen gestolen werden, zegt Heite. ,,Ik werd er wel regelmatig op aangesproken. Maar wij konden er niet heel veel mee. Het gaat heel ver om camera’s op te hangen’’, zegt hij. Door de geruchten was de beheerder wel extra waakzaam. ,,Soms zag ik ook verdachte situaties, maar ik kon nooit iemand betrappen met een beeld.’’

Maar onlangs kreeg Heite toch iemand op de korrel, die hij een tijdje besloot te volgen. ,,Dat bleek iemand te zijn die begeleid woont. Ik heb dat doorgegeven aan de politie, toen is het balletje gaan rollen.’’

Volgens Heite zijn op het adres van de verdachte de voorwerpen gevonden en deze week via de woonlocatie teruggegeven. Eigenaren van de beelden kunnen zich bij hem melden, zegt de beheerder, die verwacht dat de zaak nu is opgelost. Het extra toezicht blijft voorlopig. Volgens de politie zijn er geen aangiftes gedaan van diefstal op de begraafplaats.