Molenbosch. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Extra kink in de kabel voor zonnepark bij Oldeberkoop: boer blokkeert aanleg kabel

Molenbosch. FOTO GOOGLE STREETVIEW


Een boer uit Oldeberkoop blokkeert de aanleg van een stroomkabel door zijn land voor het nog te bouwen Zonnepark Molenbosch. Hij stelt onder meer dat de schadevergoeding te laag is.

Netbeheerder Liander wil op het terrein van melkveehouder Jan Benedictus (45), een 253 meter lange stroomkabel aanleggen. Die moet vanaf het zonnepark stroom terugleveren op het net. Volgens Liander is het bedrijf wettelijk verplicht de stroomkabel aan te leggen. De aanlegger van het park had daartoe verzocht, dus moet de kabel binnen redelijke tijd worden gelegd, zei jurist Marc van Uden van Liander. ,,Op ons rust een aansluitplicht.’’

De landeigenaar vindt dat het bedrijf gerust nog even kan wachten, omdat de door de gemeente Ooststellingwerf afgegeven vergunning nog wordt aangevochten bij de Raad van State. Onderhandelingen over de kabel leverden niets op, dus werd voor de beslechting van het conflict de Belemmeringenwet Privaatrecht uit 1927 weer eens afgestoft.

Gedeputeerde Sietske Poepjes van de provincie Fryslân kwam speciaal naar Oosterwolde om de hoorzitting voor te zitten. Want de wet schrijft voor dat die wordt gehouden op het gemeentehuis van de gemeente waarin het land zich bevindt en dat een lid van Gedeputeerde Staten de zitting moet voorzitten. ,,Een unicum’’, vond Poepjes het tafereel.

Fooi

Als een echte bestuursrechter ondervroeg ze de partijen en hoorde ze hun advocaten aan. Het ,,primaire doel’’ was volgens Poepjes, die ooit rechten studeerde, ,,een analyse van het conflict’’. Gedeputeerde Staten moeten met een advies komen en de minister van verkeer en waterstaat hakt de knoop door. ,,Technisch gezien is het nu niet de opdracht om tot een oplossing te komen, maar mijn bestuurlijk instinct is daar wel voorstander van.’’ Een oplossing leek evenwel ver weg.

Het leggen van de kabel betekent volgens de boer dat hij dat stuk land over de hele lengte een paar meter breed niet meer kan gebruiken. Bovendien moet hij onderhoudswerkzaamheden van Liander dulden. Langer zelfs dan dertig jaar, want ook als de vergunning is verlopen moeten de kabels blijven. Het geld dat er tegenover staat is ,,een fooi’’, zei de veehouder.

Hoeveel hij precies wil is onduidelijk, maar een eerder besproken bedrag van 6000 euro is in ieder geval onvoldoende. ,,Als je dat deelt door dertig jaar is dat 200 euro per jaar’’, verwees hij naar de duur van de vergunning voor het zonnepark. Terwijl er ,,heel veel subsidie wordt verstrekt’’ aan de aanlegger van het park, vond hij.

Weerstand

Maar geld was niet het enige dat speelde. De plannen voor het zonnepark konden in 2018 rekenen op veel weerstand. Ruim zeventig mensen maakten bezwaar. Ze vonden het park onder meer een aantasting van het landschap.

Poepjes vroeg zich af of de boer ,,in de basis’’ niet eigenlijk tegen het zonnepark was. ,,Begrijp ik het goed dat u - in gewone mensentaal - zegt: ik vind het park niks, laten we eerst afwachten of het er komt en als het er dan toch moet komen, dan moet er een betere vergoeding tegenover staan?’’ ,,Dat klopt’’, antwoordde de veehouder.

De minister neemt uiterlijk halverwege oktober een besluit. ,,Maar ik denk dat er helemaal geen haast is’’, wilde woordvoerder Frans Wuijts van de parktegenstanders, die met de veehouder naar de zitting was gekomen, nog wel even kwijt. ,,Er zit helemaal geen druk op.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct