Coronacrisis zorgt voor extra kosten jeugdhulp Ooststellingwerf

Ooststellingwerf gaat over jeugdzorgbudget heen FOTO ANP

Het college van Ooststellingwerf verwacht over 2020 een overschrijding op het jeugdhulpbudget van €692.000,- De daadwerkelijke overschrijding zal in de jaarrekening staan.

Zorgaanbieders konden het afgelopen jaar een beroep doen op de regeling gegarandeerde omzet in verband met Covid-19. Dit betekende dat de gemeenten de berekende omzet ‘onverminderd moest doorbetalen’ ook al kon de zorg en ondersteuning vanwege de coronamaatregelen niet worden geboden. De hoogte hiervan kon de gemeente vooraf niet inschatten.

Ooststellingwerf heeft aan een niet nader genoemde zorgaanbieder een gegarandeerde omzet van 350.000 betaald (gekoppeld aan de omzet in 2019). Dit veroorzaakt ongeveer de helft van de overschrijding.

In de tweede helft van 2020 werden meer duurdere trajecten ingezet dan in de tweede helft 2019. Voor de prognose bij de halfjaarcijfers in augustus was echter uitgegaan van een zelfde inzet zorg voor de tweede helft van 2020 zoals de tweede helft van 2019. Dit veroorzaakt de andere helft van de overschrijding.

Op dit moment zijn er volgens het college geen redenen om (extra) bij te sturen, naast de maatregelen die de gemeente al neemt, zoals meer hulpverlening door het gebiedsteam in plaats van doorverwijzen naar jeugdhulp.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ooststellingwerf