Bedrijfspand in Oosterwolde brandde in 1980 ook af

Het bedrijfspand na de zeer grote brand in Oosterwolde. FOTO LC

Ook in 1980 woedde er een vlammenzee aan het Houtwal in Oosterwolde, op dezelfde plek waar afgelopen weekend een gebouw van ongeveer 8000 vierkante meter verloren ging.

Een brand zorgde op 30 augustus 1980 voor miljoenenschade en massale vissterfte. Het fabrieksgebouw Buismans Opslagbedrijf werd volledig in de as gelegd. Een grote voorraad melkmoeder en het complete wagenpark gingen verloren. De schade liep tegen de 15 miljoen gulden.

Lees ook LC+ | Buren met de schrik vrij in Oosterwolde: ‘Een grote, zwarte rookwolk met heel veel vonken’

Ook in 1980 was er geen houden aan. Het vuur greep bliksemsnel om zich heen. Het ongeveer 10.000 vierkante meter grote gebouw ging verloren. Naast Buisman werden ook andere bedrijven die er een ruimte huurden, gedupeerd.

Toegesnelde brandweerkorpsen gebruikte water uit de nabijgelegen Opsterlandse Compagnonsvaart om te blussen. Bewoners merkten enkele dagen later op dat het water vreselijk begon te stinken. Wat bleek? dode vissen waren boven komen drijven. De nog levende vissen werden met schepnetten uit het water gehaald.

Lees ook | Zeer grote brand legt bedrijfspand in Oosterwolde in de as

De provincie weet het probleem aan de tijdelijke waterverontreiniging die bij de bluswerkzaamheden is ontstaan. Grote hoeveelheden melkpoeder en blusschuim waren in het water terecht gekomen.