De bouw van het zonnepark. De foto dateert van voor de rechterlijke uitspraak.

Aanleg zonnepark na rechtszaak toch verder, gemeente houdt oogje in zeil

De bouw van het zonnepark. De foto dateert van voor de rechterlijke uitspraak. Foto Rens Hooyenga

Ooststellingwerf houdt in de gaten of Groenleven zich bij het werk aan het zonnepark langs de N381 wel houdt aan de uitspraak van de rechter .

Die haalde vlak voor de kerstvakantie per direct een streep door de vergunning waarmee Groenleven het zonnepark wil uitbreiden. Ondanks die uitspraak heeft het bedrijf de werkzaamheden aan het park tussen Oosterwolde en Appelscha vorige week weer opgepakt.

Controle

Ooststellingwerf houdt in de gaten of Groenleven zich aan de rechterlijke uitspraak houdt. Vrijdag hield de gemeente een controle op de locatie van het zonnepark. Die gaf geen aanleiding om in te grijpen, aldus een woordvoerder.

De rechtszaak was aangespannen door de Friese Milieu Federatie. Die is op zichzelf niet tegen zonne-energie, maar vindt dat Ooststellingwerf - dat de vergunningen verleende - onvoldoende heeft gekeken naar de belangen van de bewoners, het landschap en de cultuurhistorie.

De rechter gaf de FMF hierin voor een deel gelijk en oordeelde bovendien dat de gemeente niet de juiste procedure heeft gevolgd. Het werk moest per direct worden stilgelegd. Toch is Groenleven sinds vorige week weer bezig met werkzaamheden op de locatie.

Aparte vergunning

,,De uitspraak van de rechter gaat over de vergunning voor het deel waarop we willen uitbreiden”, legt Maarten de Groot van Groenleven uit. De huidige werkzaamheden vinden plaats op de eerste fase van het park, waarvoor Groenleven al een aparte vergunning had gekregen. Over die vergunning heeft de rechter volgens De Groot niet geoordeeld.

,,Vanzelfsprekend werken we nu alleen in dát gebied en niet in het gebied waarover de rechter heeft geoordeeld. Het helpt ons ook niet als we ons niet aan de regels houden.”

‘Heel jammer’

Arnoud de Vries van de FMF noemt het ,,heel jammer” dat Groenleven toch doorgaat met de aanleg. De federatie heeft bij de rechtbank nog een bodemprocedure lopen tegen de vergunning. ,,De rechter heeft al laten doorschemeren dat hij niet denkt dat de vergunning stand houdt.”

De rechter buigt zich volgende maand weer over de kwestie. Groenleven ziet de uitkomst ,,met vertrouwen” tegemoet, zegt De Groot.


Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct