Woningtekort: 'Holwerd zit op slot'

Een impressie van het toekomstige Holwerd aan Zee.

Ook Holwerd, waar ooit bijna de complete Foarstrjitte te koop stond, heeft nu tekort aan woningen voor doorstromende jongeren.

Dat zei Marco Verbeek, initiatiefnemer van toeristisch megaproject Holwerd aan Zee donderdag ten overstaan van de gemeenteraadscommissie van Noardeast-Fryslân.

Krimp kan helpen

,,Eigenlijk zit het dorp op slot’’, zei Verbeek. Volgens de supermarktbaas kunnen jonge huizenbezitters die willen doorstromen naar een grotere woning in het dorp geen kant op. ,,Der moatte wy wat mei’’, zei Verbeek, die verder niet toelichtte wat volgens hem de oplossing voor de stilstand is. Mogelijk kan de krimp, waarvan de grote klap rond 2030 voorspeld wordt, een handje helpen. Dan komen er allicht grotere woningen leeg en te koop.

De afgelopen jaren ontstond er in Holwerd een kleine opleving naar aanleiding van de perspectieven van Holwerd aan Zee. Er stonden minder huizen te koop in het dorp, jongeren bleven in het dorp wonen en een aantal zieltogende horecabedrijven werd nieuw leven ingeblazen. Holwerd aan Zee voorziet in het doorsteken van de zeedijk waardoor het dorp, net als vroeger, aan zee moet komen te liggen.

Geld bijeen krijgen

Verbeek gaf ten overstaan van de raadscommissie een stand van zaken van het project. Dit jaar hebben de initiatiefnemers ingeruimd voor het rondkrijgen van de financiering van de eerste fase van Holwerd aan Zee, waarvoor zo’n 60 miljoen euro euro nodig is. Daarin zat een paar maanden geleden nog een gat van zo’n 10 miljoen, waarover Verbeek en zijn collega’s nog met het rijk in gesprek zijn.

home
net-binnen
menu