Gemeentehuis in Noardeast-Fryslân

Woede om stijging toeristentaks NEF

Gemeentehuis in Noardeast-Fryslân

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân lijkt de scherpe randjes van de omstreden verhoging van de toeristenbelasting te schaven.

Dat bleek tijdens het begrotingsdebat dodnerdagavond. De verhoging van 50 procent (van 1 naar 1,5 euro per persoon per nacht) zette al kwaad bloed bij de recreatieondernemers, getuige de zeventien brieven die over het onderwerp bij de gemeente binnenkwamen.

Delen van de kritiek van de ondernemers vonden weerklank bij de gemeenteraad. Dat de ondernemers eerder en duidelijker geïnformeerd hadden moeten worden over de verhoging, daar was vrijwel iedereen het wel over eens. Er gingen stemmen op om geen toeristenbelasting te heffen voor kinderen onder de twaalf jaar (voorstel van de FNP).

Wethouder Jelle Boerema (VVD) hield vol dat de stijging van de toeristenbelasting een ,,gedwongen keuze, uit schaarste’’ was. Hij zei bewust het sociaal domein en de ozb in stand hebben willen houden. Johan Lammering van Groen NOF noemde dat onzin. ,,Je hebt altijd een keuze.’’

De begroting van Noardeast kan alleen sluitend worden als de raad kiest uit zes bezuinigingsvoorstellen, waaronder minder fte voor wethouders, toeristenbelasting omhoog, parkeertarieven omhoog en minder werkplekken voor ambtenaren.

Tijdens het begrotingsdebat klonk door dat Noardeast-Fryslân teveel leunt op het investeringsfonds, dat gevuld is met een dikke 16 miljoen euro die verdiend werden met de verkoop van Eneco-aandelen. ,,We moatte hoedener wêze mei it ynvestearringsfûns’’, waarschuwde FNP’er Fedde Breeuwsma. Johan Talsma van ELP NEF noemde het een ,,gatenopvangfonds.’’ Het op orde krijgen van de gemeentelijke begroting noemde Breeuwsma ,,de oaljefant yn de keamer’’.

Het tweede deel van de vergadering laaide het debat op. Pieter Braaksma van Gemeentebelangen provoceerde ELP-voorman (en ondernemer) Johan Talsma door te stellen dat hij ,,mear ûndernimmerssin’’ van hem verwachtte. Talsma liet op zijn beurt het schot voor open doel liggen: waarom is Braaksma, die in de raadszaal vaak opkomt voor ondernemers, ook voorzitter van de Ondernemersvereniging Dokkum?

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct