FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Werkgroep: misleiding in strijd rond Reigersbrug Dokkum

FOTO MARCEL VAN KAMMEN

In de juridische strijd rond de ophoging van de Reigersbrug heeft de gemeente het publiek misleid. Want het is toch een geldkwestie geweest, de weigering om de brug te verhogen.

Dat schrijft de Werkgroep Reigersbrug in een open brief aan alle betrokkenen en politici. De strijd is al gestreden, want de Raad van State stelde de gemeente vorige week in het gelijk. De gemeente mag de brug verhogen en hoeft deze niet geschikt te maken voor fietsers. Die kunnen wel omrijden.

De werkgroep en de Fietsersbond willen dat de brug wordt aangepast met langere hellingen zodat de fietsers door kunnen rijden.

Altijd ontkend

Hoewel het eerder steeds werd ontkend, kwam in april tijdens een rechtszaal naar voren dat de kosten wel degelijk een rol speelden. ,,U als college heeft dit altijd ontkend, op verzoek zelfs expliciet gemeld dat geld niet leidend was, ook naar de leden van de gemeenteraad toe.’’

,,Pas toen de Voorzieningenrechter afgelopen april in Groningen in een zaak aangespannen door de Fietsersbond doorvroeg, kwam het hoge woord eruit; de gemeente is niet bereid de kosten van een verhoogde fietsbrug te dragen. Na 3 jaar van inspraakavonden, raadsvergaderingen, klankbordgroepen, bezwaarschriften en gemaakte juridische kosten, waarbij u steeds maar weer de inpasbaarheid en individuele belangen opvoerde als argument om de fietsbrug op te heffen’’, aldus de open brief.

De werkgroep vindt dat ,,misleiding van goedwillende burgers, van maatschappelijke organisaties als een fietsersbond en ouderenbond, van raadsleden en van het Waddenfonds als subsidieverstrekker in een project waarmee 24 (!) miljoen euro gemoeid is.’’

Onzin

De werkgroep vindt het kostenargument overigens maar onzin. De brug is nodig voor de pleziervaarders over de Sud Ie. Het plan kost 24 miljoen. De 120.000 euro die nodig is voor de extra maatregelen voor de fietsbrug is daarbij maar een schijntje, aldus de werkgroep. Bovendien kan die aanpassing volgens de briefschrijvers veel goedkoper.

Elke dag fietsen er 383 mensen over de brug. ,,U bent de enige gemeente in Nederland die een ruim 40 jaar bestaande fietsverbinding, nota bene één van de drukst gebruikte en gelegen in uw grootste wijk, opheft voor beoogde recreatievaart door de wijk. Een unicum!’’

De open brief heeft als doel doel het handelen van de gemeente ,, aan de kaak te stellen en om u dringend te verzoeken ‘over de brug’ te komen met het geld voor een aanpassing aan de hellingen van de vergunde brug’’.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct