Het voorstel van de sportclubs en de camping voor het Harddraverspark.

Wéér nieuw plan Dokkumer park

Het voorstel van de sportclubs en de camping voor het Harddraverspark. BEELD TWA ARCHITECTEN

De gebruikers van de twee Dokkumer stadsparken nemen het heft in eigen hand. Voor het Tolhuispark en het Harddraverspark maken ze nu zelf plannen.

Een Harddraverspark met voetbalvelden (vv Dokkum), een aaneengesloten camping, appartementen en een heus stadsstrand. En een Tolhuispark met een tenniscomplex, een veld voor de hockey- en korfbalclub en het Dockinga College en voetbalvelden (Be Quick). En meer parkeerruimte bij beide parken.

Dat is wat de gebruikers van beide parken nu voorstellen aan de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân. Die moesten de afgelopen jaren meermaals bij het gemeentebestuur vragen om een stand van zaken, een snipper nieuws of een ander teken van vooruitgang in wat in rap tempo een van de grootste dossiers voor de nieuwe gemeente is geworden.

De uiteindelijke presentatie van de gemeentelijke plannen, nu bijna een maand geleden, was voor de meeste gebruikers én de gemeenteraad teleurstellend. In de tekeningen van het Harddraverspark was geen enkele sportclub terug te vinden, terwijl die het afgelopen jaar één voor één zeiden niet langer te willen verhuizen. Dat Noardeast toch een sportloos Harddraverspark liet tekenen, voedt het gevoel dat de gemeente clubs toch onder dwang naar het Tolhuispark wil sturen.

Terug naar de tekentafel

Noardeast-Fryslân wilde aanvankelijk van het Harddraverspark een recreatiepark maken, en van het Tolhuispark een sportpark. Met de sportclubs die in het Harddraverspark zitten werd onderhandeld over verhuizen naar het Tolhuispark. Dat liep stroef, en in 2017 al bepaalde de toenmalige gemeente Dongeradeel dat van gedwongen verhuizingen geen sprake zou mogen zijn.

Huidig verantwoordelijk wethouder Engbert van Esch (CDA) is niet altijd even duidelijk of hij die bepaling uit het verleden zal aanhouden, wel zegt hij ,,met respect voor het verleden’’ te handelen.

Na de teleurstellende presentatie van een maand geleden ging ook de gemeente terug naar de tekentafel. Het Leeuwarder adviesbureau BügelHajema mag aansluiten in de lange rij adviesbureaus, planners en denkers die zich de afgelopen vijf jaar over de Dokkumer stadsparken hebben mogen buigen.

Het bureau komt met vier modellen (model 4 is ‘De nul-variant’, oftewel niets doen), en schuift model 3 als meest kansrijk naar voren. Model ‘Schootsveldpark’ is een ,,hoogwaardig publiek park met een spectaculaire voorziening en een hoogwaardige verbinding met de stad’’ compleet met ,,recreatief vastgoed’’ en beperkte woningbouw.

Ook in dit ontwerp zijn geen sportvelden ingetekend in het beoogde Harddraverspark. BügelHajema ziet een soort weids, open park voor zich met een enorme loop- en fietsbrug eroverheen.

Skatebaan en pannakooi

De sportclubs vragen de gemeenteraadsfracties nadrukkelijk om zich donderdag voor hun plannen uit te spreken, als de raad debatteert over wat er met het Harddraverspark moet gebeuren Een vraag die wat sommige betrokkenen betreft beter aan het begin van huidige proces gesteld had kunnen worden.

Inmiddels roert zich ook nog een andere teleurgestelde groep. De skatebaan die nu nog in het Harddraverspark zit, komt in de nieuwe plannen vooralsnog niet voor. Ook de al eerder verwijderde pannakooi keert vooralsnog niet terug. Romke Hoekstra, voorzitter van de wijkraad: ,,Niet iedereen is een ‘team player’. Voor jeugd die niet sport bij een vereniging en liever individueel bezig is, zijn pannakooien en skatebanen dé manier om in beweging te komen en te blijven.” Raadslid Cootje Klinkenberg (ALL) noemt het de ,,zoveelste aderlating’’ voor de naastgelegen wijk.

Bewoners van de Eelaan en het Schapedijkje, aan de noord- en oostkant van het Harddraverspark, roeren zich nu omdat er geen boomwal meer is ingetekend tussen hun huizen en het park. Die wal willen ze toch echt behouden, schrijven ze aan de gemeente.

loading

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct