Verborgen trap naar vroegere rechtshuis Kollum ontdekt

FOTO YNTE KOSTER

Onder de brug op de Voorstraat van Kollum is een toegangspoort naar het voormalige rechtshuis gevonden. De vierhonderd jaar oude trap lag verscholen onder een laag beton.

De vondst kwam aan het licht tijdens werkzaamheden gericht op het herstel van de Diepswallen in oude staat. ,,In een stad als Utrecht met zoveel poorten direct aan de waterkant lachen ze hier misschien om, maar voor een dorp als Kollum is dit een heel bijzondere vondst”, reageert architect Jacob Bosma, die bij de ontdekking betrokken is.

,,Het is een bewijs dat Kollum rond 1790, toen de trap werd gebouwd, een levendige kadehandel kende.” Het dorp lag toen op de populaire vaarroute Leeuwarden-Groningen.

Er bestonden wel verhalen over een ondergrondse tunnel tussen het rechtshuis en de kruitopslag, vertelt Bosma. ,,Maar zoals ze in het Kollums zeggen: ‘Alles wat op ‘e piip sein wurdt, moast net leauwe’. Het verhaal over een verborgen ingang naar het rechtshuis klopt dus in elk geval wel.

loading

Naast het voormalige rechtshuis komt een nieuwe brug. De huidige, die in 1972 werd aangelegd, maakt plaats voor een exemplaar dat op de honderden jaren oude grondvesten van de allereerste brug is gebouwd. Tijdens die werkzaamheden vonden klussers een dichtgemetseld oppervlakte: een verborgen trap.

Deze ligt tegenwoordig iets onder water. De trapruimte is zo’n 1.80 bij 1.80 meter. De muur richting de kelders van het rechtshuis is dichtgemetseld. In die kelders zaten vroeger cellen, tegenwoordig is het de opslag van dierenspeciaalzaak Numan.

Wat gaat er nu gebeuren? Er komt een houten deur voor de trap. En die blijft dicht. ,,We willen dit goed conserveren”, legt Bosma uit. ,,Zestig jaar lang zijn hier geen dieren en mensen in geweest, zolang er geen concrete plannen zijn, willen we dat zo houden.”

De gemeente Noardeast-Fryslân laat het centrum van Kollum ‘in oude luister herstellen’. Volgens de gemeente is de renovatie bijna klaar.