Stichting meldt 'te strenge' zorginstelling Foswert in Ferwert bij inspectie

Zorginstellingen voeren volgens de stichting een zeer uiteenlopend coronabeleid. FOTO PIXABAY


FERWERT De stichting Stop Onnodige Vrijheidsbeperking In De Zorg (SOVIDZ) heeft twaalf ouderenzorginstellingen aangegeven bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, omdat ze nog steeds te veel beperkingen opleggen aan bewoners en hun bezoek. Onder de instellingen is Foswert in Ferwert. Een aantal van de instellingen kondigt aan bij een eventuele besmetting volledig op slot te gaan, dit is volgens de stichting, waar Berber Bijma uit Franeker voorzitter van is, in strijd met het beleid van minister Hugo de Jonge. Dit is waarom Foswert in Ferwert is toegevoegd aan de lijst, meldt Bijma. „We willen graag dat er werk wordt gemaakt van de regel om dicht te gaan bij besmetting vóór er een besmetting komt.” De stichting heeft aan de inspectie gevraagd om de te strenge instellingen voor maandag 13 juli om 12:00 uur aan te sporen tot een soepeler beleid. Het overgrote deel van de zorginstellingen heeft op 1 juli bijna alle beperkingen opgeheven. Zo mogen de ouderen weer bezoek ontvangen en zelf weer op pad.

Maximum bezoektijd en aantal verschillende bezoekers

Sommige instellingen hanteren volgens de stichting bijvoorbeeld nog steeds een bezoektijd van maximaal een uur per week of minder, ze stellen een maximum aan het aantal verschillende bezoekers, bezoekers mogen niet op de kamer van de bewoner komen of niet in het restaurant. Ook worden kinderen onder de 18 soms geweerd of moeten bezoekers nog steeds en mondkapje dragen.

De bezoekregeling van Foswert is op dit moment verder prima en de bewoners hebben ook weer bewegingsvrijheid, stelt Bijma.

Het gaat naast Foswert in Ferwert, onderdeel van de Interzorg Groep, om Magnolia in Vught, Monte Bello in Velp, Insula Dei in Arnhem, Atlant in Apeldoorn, Mariposa in ’t Harde, Rehoboth in Wapenveld, Mr. L. E. Vissershuis in Den Haag, Molenveldhuis Horst, Het Annahuis in Tegelen, De Beemden in St. Michielsgestel en Amethisthorst in Den Haag.

De stichting vult aan dat er sterke vermoeden dat er meer instellingen zijn die nog te veel beperkingen opleggen, maar over deze instellingen heeft ze klachten ontvangen van familieleden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân