Noordoost-Friezen snoepen nog maar mondjesmaat van de schatkist met bijna 30 miljoen rijkssubsidie. ,,Het kan altijd meer.’’

Menig bestuurder uit Noordoost-Friesland, al dan niet geflankeerd door een provinciaal kopstuk, maakte de afgelopen jaren de reis naar Den Haag om te lobbyen voor 30 miljoen rijksgeld. De Regiodeal, onlangs ook gesloten met Zuidoost-Friesland, moet innovatie, opleidingsniveau en werkgelegenheid in Dokkum en omstreken naar een hoger plan tillen.

De subsidieregeling is de ‘Versnellingsagenda’ gedoopt. Sinds afgelopen juni kunnen plannenmakers hun aanvragen voor een bijdrage uit de ‘pot met goud’ indienen. Storm loopt het nog niet. Corona hindert de ‘reuring’, die er rond de miljoenenjacht zou moeten ontstaan.

Dat zegt Marjan van der Feen, coördinator van de ‘Regioboard’. Daarin zitten vertegenwoordigers uit onderwijs, overheid en het bedrijfsleven, die de ingediende plannen beoordelen. ,,Normaal gesproken zouden we dan wel een oploopje organiseren waar iedereen bij elkaar komt. En dan wordt er gebrainstormd en genetwerkt en ontstaat er bijna vanzelf wel van alles. Nu gaat dat online. En dan merk je toch dat er een zekere moeheid is van het de hele dag in die webcam staren.’’

‘Kan altijd meer’

Volgens Van der Feen komt de subsidieverdeling ,,goed op stoom, maar kan het altijd meer.’’ Plannen tot 5000 euro kunnen het hele jaar door worden ingediend. En drie keer per jaar gaat de deur open voor grotere aanvragen. Dat was afgelopen september zo en volgens Van der Feen liet het aantal aanvragen die maand te wensen over. ,,Je kon merken dat het vlak na vakantietijd is.’’ Hoeveel subsidieverzoeken er zijn binnengekomen weet ze niet precies, maar ze hoopt dat het er bij de volgende openstelling in januari ,,veel meer’’ zullen zijn.

Ook is niet iedereen even handig met zo’n subsidieaanvraag, merkt Van der Feen. ,,In het onderwijs en bij de overheid zijn ze het wel gewend. Maar je ziet dat sommige ondernemers terugdeinzen van een procedure.’’ Om dat terugschrikken te voorkomen is er een speciaal bemiddelingsbureau opgetuigd, QOP, dat aanvragers in contact kan brengen met ervaren ‘subsidie-indieners’ die weten hoe ze een verzoek moeten schrijven.

Zoet op Zout

Tot nu toe ging er al geld uit de regiodeal naar het project Zoet op Zout van Fjildlab (300.000 euro) en het verstrekken van 3D-printers aan acht basisscholen in Tytsjerksteradiel. Dat laatste is een initiatief van Kennislab Noordoost-Friesland.

Uiterlijk 2024 moet de pot met geld leeg zijn. Van der Feen twijfelt er niet aan dat dat gaat lukken. ,,Je ziet de innovatie echt wel ontstaan, we zijn met hele mooie dingen bezig.’’ Nu zitten er volgens haar zo’n twintig projecten ,,in de pijplijn’’ die op het punt staan subsidie uit de regeling aan te vragen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct