Pannakooi Dokkum verdwijnt vanwege geluidsoverlast

De pannakooi in Dokkum wordt weggehaald. FOTO GEMEENTE NOARDEAST-FRYSLÂN

De pannakooi, die sinds september 2012 aan de Reigerstraat in Dokkum staat, wordt voor 1 mei weggehaald. Dat heeft de gemeente Noardeast Fryslân besloten nadat er in 2017 bij hen klachten binnenkwamen over geluidoverlast van gebruikers van de speelvoorziening. De voetbalkooi staat er momenteel bijna een jaar ongebruikt bij.

Door de rechter werd bepaald dat de pannakooi tijdelijk afgesloten moest worden vanwege de klachten. Dat resulteerde eind 2019 in een handtekeningenactie in de wijk It Flûgellân, waarbij 401 handtekeningen werden opgehaald voor de heropening van de pannakooi. De gemeente laat weten dat zij, ondanks de vele handtekeningen, gezien de korte afstand tot de dichtstbijzijnde woningen en de aanzuigende werking van de voetbalkooi, overlast niet kunnen uitsluiten.

Uit cijfers van de gemeente blijkt dat zo’n 62 omwonenden last ervoeren van het speelveld. Zij drongen bij de gemeente aan op sluiting en verplaatsing. Een verplaatsing lijkt geen optie. ,,Zodra de kooi gedemonteerd wordt, zijn de materialen niet te hergebruiken’’, zegt Marten van der Meulen, woordvoerder van de gemeente Noardeast-Fryslân.

Een deel van de materialen kan nog hergebruikt worden, maar de ondervloer niet. En dat is juist een grote kostenpost waar geen geld voor is begroot. Het demonteren en afvoeren van de voetbalkooi (inclusief vloer) is begroot op 8.340 euro. De speelfaciliteit is destijds gefinancierd uit het wijkenfonds van de voormalige gemeente Dongeradeel. ,,Voor een nieuwe pannakooi is geen geld begroot.’’

Tot de sloop staan er hekken om het veld, zodat niemand gebruik kan maken van de voorziening.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân