Lenie Lap en Tjerk Boersma bij een van de ongeveer driehonderd paaltjes op het kerkhof in Wetsens.

Paaltjes kerkhof Wetsens toch al snel weg

Lenie Lap en Tjerk Boersma bij een van de ongeveer driehonderd paaltjes op het kerkhof in Wetsens. Foto Jan Spoelstra

De omstreden paaltjes op het kerkhof van Wetsens verdwijnen toch al binnen enkele weken.

Het college van kerkrentmeesters heeft besloten de paaltjes te vervangen door ondergrondse metalen plaatjes. Op die manier kunnen met een metaaldetector de exacte plekken van de graven gevonden worden. Volgende week wordt een begin gemaakt met het verwijderen van de paaltjes. Naar verwachting zijn alle dik driehonderd exemplaren binnen enkele weken weg.

De ontstane onrust is de aanleiding voor deze alternatieve aanpak, zegt voorzitter Tjeerd Waslander van het college. Maandag sprak hij de verwachting nog uit dat het weken tot maanden zou duren voordat de paaltjes weggehaald konden worden, maar maandagavond is het besluit genomen om voor de detectorvariant te kiezen, laat Waslander weten.

Het is nodig om de plaatsbepaling heel precies in beeld te hebben, omdat er geen ruimte zit tussen de 80 centimeter brede graven. Een kleine verschuiving kan een reeds verkochte plek te smal maken, waardoor er niet meer in begraven kan worden, aldus de kerkrentmeesters. De paaltjes moesten dit voorkomen.

Lees ook: Commissie kerk Wetsens bang dat paaltjes nog maanden op kerkhof blijven

Paaltjes worden als ontsierend beschouwd

De plaatselijke commissie van de Sint Vituskerk was echter hoogst ongelukkig met de paaltjes, die als ontsierend worden beschouwd. Ook veel bezoekers van het kerkhof stoorden zich eraan. De commissie nam er geen genoegen mee dat ze nog maanden zouden blijven staan en eiste dat ze zo snel mogelijk werden weggehaald.

Woordvoerster Lenie Lap laat weten dat de commissie tevreden is met de nu gekozen oplossing. Het is de uitkomst van onderhandelingen van dinsdagavond, zegt zij. ,,De rebûlje hat twa wike duorre, mar it hôf krijt wer it karakter werom dat it hie.’‘

Lees ook: ‘Verdriet’ in Wetsens over paaltjes kerkhof

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct