Jan Geersing, van 1988 tot 2001 burgemeester in Ferwerderadiel, is vorige week onverwacht overleden.

Geersing was behalve burgemeester in Ferwert ook jarenlang voorzitter van de Fryske Akademy.

Hij werd geboren in Drenthe als zoon van een Friese moeder en Drentse vader. Hij studeerde Grieks en Latijn en werd onderwijzer in Limburg en keerde later terug naar Noord-Nederland, naar Leeuwarden. Daar belandde hij in de politiek, als statenlid voor de GVP dat later op zou gaan in de ChristenUnie.

In 1988 deed hij met succes een gooi naar het burgemeesterschap in Ferwerderadiel. Daar kwam hij bekend te staan als een ,,zakelijk en kort’’ raadsvoorzitter - zijn achtergrond als schoolmeester was nooit ver weg. Zo nu en dan trakteerde hij de gemeenteraad op een wijsheid in het Latijn. De raadsvergaderingen leidde hij in het Fries, de commissievergaderingen in het Nederlands, naar eigen zeggen de taal van zijn denken. ,,Dan kin ik mear ôfstân hâlde.’’

In een interview ter gelegenheid van zijn afscheid als burgemeester sprak hij zijn verbazing uit over de ‘dorpenstrijd’ in zijn gemeente en dat elk dorp een ‘gymnastieklokaal’ en een ‘tennisbaan’ zou moeten hebben. Volgens Geersing zouden dorpen voorzieningen moeten ‘clusteren’: ook in de huidige discussie over krimp is dit weer een actueel onderwerp.

Eind vorig jaar nog redigeerde Geersing het boek Code: HC1 van Sijbren van der Velde, over het leven van de inwoners van Burdaard en Wânswert in de Tweede Wereldoorlog.

Jan Geersing is 80 jaar geworden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân
In memoriam
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct