Henk de Bree runt een Vegotel en lanceert een app voor zoekers naar vervangend voedsel voor vlees en vis.

Op zoek naar alternatief voor vlees of vis? App toont de beste diervrije vervangers en vertelt waar je ze koopt

Henk de Bree runt een Vegotel en lanceert een app voor zoekers naar vervangend voedsel voor vlees en vis. FOTO JAN SPOELSTRA

Ondernemer Henk de Bree uit Blije lanceert zaterdag vegantranslate. Wie op zoek is naar alternatieven voor vlees of vis krijgt met een klik de drie beste diervrije vervangers te zien. Plus waar ze te koop zijn.

Als fervente vlees- of vis-eters een keer een veganistische vervanger proberen die niet smaakt, haken ze af. Dat vermoedt ondernemer Henk de Bree, die samen met zijn partner de veganistische bed and breakfast Vegotel in Blije runt. ,,Als die eerste essentiële hap niet goed is, schrikt dit de consument af.” En die kans is groot, want volgens De Bree smaakt 80 procent van de vegan vervangers naar ,,karton”.

Veel consumenten zullen dan weer terugkeren naar vlees en zuivel. Jammer, vindt hij, vooral omdat de markt voor vegan vlees- en zuivelvervangers explosief groeit. Daarom bedacht hij samen met studenten van NHL/Stenden en lector duurzaamheid Elena Cavagnaro het concept vegantranslate. Met dit hulpmiddel krijgt de gebruiker in één klik de drie best smakende vegan vervangers te zien, het merk en waar ze te koop zijn. 

,,Een uniek concept. Wij zorgen ervoor dat die eerste hap goed is, waardoor de bewuste consument open staat voor meer.” De noviteit wordt dit weekend gelanceerd op Veggie World in Utrecht, de grootste beurs voor veganisten van Europa. Volgens De Bree schatten de studenten die de tool ontwikkelden de slagingskans zeer hoog in. ,,Vegan eten en drinken is de makkelijkste en beste manier om snel iets aan de crisis in het klimaat te doen.”

Nieuwe kanshebbers

De diervrije vervangers in vegantranslate zijn beoordeeld door studenten van de onderzoeksafdeling van de Hotelschool van Stenden University en de gasten van Vegotel, aldus De Bree. Hij beklemtoont dat de tool door niemand wordt gesponsord. ,,We blijven 100 procent neutraal.”

Een smaakpanel van vleesetende studenten bepaalt mede welke producten op nummer een, twee en drie komen. Dit in combinatie met de beoordeling die consumenten aan een product geven op de website. ,,Zo voorkomen we dat grote concerns die vlees- en zuivelconcerns produceren de waardering beïnvloeden”, aldus De Bree. 

Wel kunnen bedrijven zich in de toekomst ,,inkopen” met nieuwe vegan vleesvervangers. ,,Er moet ook geld verdiend worden”, zegt De Bree. ,,Maar dit staat los van een beoordeling. De nieuwe producten komen in een mandje nieuwe kanshebbers. De consumenten bepalen met hun stem of ze de top 3 halen.” Een voordeel is dat de producent snel ziet of zijn product aanslaat of niet. ,,Restaurants en winkels kunnen hun inkoop hierop afstemmen.” 

menu