De vergunningprocedures van Noardeast-Fryslân liggen onder een vergrootglas, nu er meermaals ‘per ongeluk’ een vergunning werd verleend in een gevoelig dossier. De gemeente belooft beterschap.

Een enorm zonnepark middenin het pittoreske Triemen. Zonder dat iemand er bij de gemeente erg in had, verliep voor de aangevraagde vergunning de termijn. En dan wordt de vergunning ‘automatisch’ verleend - van rechtswege, heet het officieel.

Het was niet de eerste keer. In mei gebeurde hetzelfde met de biovergister bij Marrum, een minstens zo gevoelig dossier. Ook toen al werd beterschap beloofd - tijdens het aanvraagtraject zou er een extra ambtenaar meekijken. In voormalig Dongeradeel gebeurde iets soortgelijks in 2018 al. Ook toen vergat de gemeente de termijn, waardoor een uitbreiding van supermarkt Aldi van rechtswege ruim baan kreeg.

‘Huidige vergunningensysteem is gedateerd’

Het mogen inmiddels geen incidenten meer heten. Ook nu weer belooft de gemeente beterschap. Op vragen van de FNP antwoorden burgemeester en wethouders in een drie pagina’s tellende brief dat er nu gewerkt wordt met een lijst van ‘bestuurlijk gevoelige aanvragen’. Hierbij gaat het volgens een woordvoerder om ,,vergunningaanvragen waarbij diverse maatschappelijke belangen aan de orde zijn en waarbij de bestuurlijke impact relatief groot is. Denk aan aanvragen van de gemeente zelf, als gemeentelijk bedrijf. Ook aanvragen waarbij mogelijk sprake is van ontbreken van draagvlak vanuit de omgeving.’’ Op de lijst staan nu zeven aanvragen. De termijnen van die aanvragen worden ‘nog een keer extra’ in de gaten gehouden.’

Een van de oorzaken van de zeperds is het het huidige vergunningensysteem, zegt de gemeente. Dat is gedateerd. ,,De efficiëntie en effectiviteit van het systeem is, in vergelijking met hedendaagse systemen, beperkt en net voldoende om de werkzaamheden uit te kunnen oefenen. Er is sprake van een aanzienlijk deel ‘menselijk handelen’ in de termijnbewaking.’’

Bij de vergunning voor het zonnepark was het precies dat menselijk handelen dat voor ellende zorgde, blijkt uit de uitlegbrief van het gemeentebestuur. De aanvraag werd door meerdere mensen gevolgd die langs elkaar heen werkten. Daardoor raakten de precieze termijnen uit beeld.

,,Dat wordt verbeterd als vanuit het systeem automatisch zo’n overzicht per behandelaar gegeven kan worden (in een zogenaamd dashboard)‘’, meldt de woordvoerder. ,,Met een overzicht van de fatale termijnen en dat automatisch waarschuwt als de termijn dreigt te worden overschreden.’’

Politieke partijen in de gemeenteraad zijn evenwel niet te spreken over de missers. Johan Talsma van ELP NEF pleit voor een onderzoek naar de achtergrond van de vergunningsfouten. Volgens FNP’er Bert Koonstra kan het in het geval van het zonnepark invloed hebben op het draagvlak voor de energietransitie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct