Noardeast-Fryslân staat met 100.000 euro garant als blijkt dat Wadopera Peter Grimes wederom verplaatst moet worden, van 2021 naar 2022.

In juli pas wordt besloten of de grootschalige buitenopera bij Paesens-Moddergat in september 2021 door kan gaan. Dan moeten er voor die tijd evenwel al kosten gemaakt worden, zoals aanbetalingen voor materieel, verblijven en marketing.

De organisatie had een garantstelling van twee ton gevraagd aan Noardeast-Fryslân. De gemeente zegt nu maximaal 100.000 te reserveren uit de coronasteungelden die het vanuit Den Haag ontvangt.

Om het evenement succesvol te kunnen voorbereiden is een garantstelling nodig van 300.000 euro, schrijft Noardeast aan de eigen gemeenteraad. Voor het extra benodigde geld wordt nog overlegd met de provincie Fryslân en andere belanghebbenden.

Evenementen en activiteiten

Noardeast zou graag zien dat het evenement dit jaar doorgaat, schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. ‘In een volgend jaar zou dit evenement veel minder tot zijn recht komen omdat dan alle evenementen en activiteiten weer “los” zijn.’

Volgens Noardeast is de Wadopera een project van een kaliber dat ‘niet eerder in Noardeast-Fryslân is gerealiseerd’. De gemeente denkt dat het evenement een ‘unieke kans biedt om zo kort na de coronacrisis de gemeente Noardeast-Fryslân als culturele ‘place to be’ op de kaart te zetten.’ Ook zou het een ‘welkome boost’ kunnen zijn voor de lokale horeca en het verblijfstoerisme in het naseizoen van 2021.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct