''Nieuwe voordeur' levert binnenstad Dokkum miljoenen op'

Een impressie van hoe een nieuw parkeerdek er uit zou kunnen zien. BEELD TWA ARCHITECTEN

Een stevige ingreep in het gebied rond de Jumbo-supermarkt zou ruim 150.000 extra bezoekers naar de binnenstad van Dokkum kunnen lokken, denkt Noardeast-Fryslân.

Parkeergarage het Panwurk, bij de Jumbo-vestiging aan de Hantumerweg, vormt een blokkade voor die mensen die de binnenstad in willen. Platgooien dus, en vervangen door een meer aantrekkelijke parkeervoorziening. Dan zou het zomaar kunnen dat Dokkum jaarlijks 90.000 tot 165.000 extra bezoekers in de binnenstad mag verwelkomen, die voor 1 tot 3 miljoen euro extra omzet zorgen bij de lokale middenstand.

Dat zijn de eerste uitkomsten van een onderzoek dat de gemeente Noardeast-Fryslân laat doen naar de herontwikkeling van de noordelijke entree van de stad.

Een loopje de binnenstad in

De gemeente zou graag zien dat wie bij de Jumbo boodschappen komt doen, ook even een loopje de binnenstad in maakt, en vice versa. De grootgrutter verwelkomt immers kopers uit de wijde omtrek. Belangrijkste sta-in-de-weg bij dat droombeeld is parkeergarage Panwurk. Die ontneemt nu het zicht op de binnenstad. Zou je vanaf de parkeerplaats voor de supermarkt de binnenstad kunnen zien liggen, dan worden mensen vanzelf verleid het winkelhart in te struinen.

Bauke Tuinstra van TWA Architecten uit Burdaard presenteerde donderdagavond een animatie van een half verdiepte parkeergarage, die tegelijkertijd een soort plein zou moeten vormen. Daarvandaan zou een nieuwe brug richting de Bolwerken moeten komen. De kosten voor deze variant worden geraamd op 2,6 miljoen euro. Tuinstra wierp ook nog het idee op om bij wijze van baken een kunstwerk toe te voegen aan het silhouet van de stad.

loading

Meer dan een betonbak

De gemeente en de architecten hebben ook al contact gehad met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Die drukte de plannenmakers op het hart dat de parkeergarage ,,meer dan een betonbak’’ moet worden. Dan ligt volgens de gemeente een koppeling voor de hand met de ,,thema’s van deze tijd zoals biodiversiteit, klimaat en duurzaamheid’’.

De gemeente hoopt dat de opwaardering van het supermarktgebied zorgt dat de noordelijke stadsentree zo de ,,nije foardoar’’ van Dokkum kan worden. Het gemeentebestuur van Noardeast-Fryslân ging al akkoord met de verkoop van grond van de naastgelegen garage aan projectontwikkelaar Hoge Dennen, eigenaar van de Jumbo. Het is nu aan b. en w. om een voorkeursvariant en raadsvoorstel uit te werken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân