Lotte uit Dokkum solliciteerde al 5 keer bij de politie, maar spreekt nu minister Grapperhaus aan in een video die viral ging

Lotte Risselada. Foto: Henk Jan Broekema

Als volharding een examenvak is op de politie-academie, dan heeft Lotte Risselada haar eerste tien al te pakken. De 23-jarige Dokkumse solliciteerde vijf keer tevergeefs naar een baan bij de politie, maar spreekt nu verantwoordelijk minister Ferd Grapperhaus rechtstreeks aan in een videoboodschap.

In het filmpje, dat is opgenomen op de mooiste plekjes van Dokkum, zoals het befaamde Keerpunt, vertelt Lotte dat ze al heel lang dolgraag bij de politie wil, het liefst als hoofdagent in Noord-Nederland. Ze is er geschikt voor, zegt ze. ,,Ik ben harmonieus waar het kan en corrigerend waar nodig.’’ Ze wijst Grapperhaus op zijn fietstochtje met twee agenten door het Vondelpark, aan het begin van de coronacrisis. ,,Daar had ik moeten fietsen”, zegt ze beslist.

Lotte Risselada plaatste de video vorige week vrijdag op Instagram en Twitter en een dag later op LinkedIn en Facebook. Daarna ging het razendsnel en nu is de boodschap al tienduizenden keren bekeken. En de reacties liegen er niet om.

‘Ik vind dit wel stoer’, schrijft de ene agent. ‘Wat een topper’, reageert een ander. ‘Creatief en gedurfd. Wat wil de organisatie nog meer’, stelt een derde. Ergens in de reacties zit ook nog een andere tip verstopt: ‘Beste Lotte, prachtig gedaan! De Koninklijke Marechaussee al eens overwogen? Echt iets voor jou.’ Verder geeft een docent aan de Politie-academie aan dat hij haar graag in de klas wil hebben.

Die kans lijkt steeds groter te worden, want van verschillende kanten is al aangeboden om een goed woordje voor de Dokkumse te doen bij de recruiters van de politie. ‘Je hoort deze week van ons! Keep following your dreams’, schrijven de beheerders van de website Kom bij de Politie . Tweede Kamerlid Chris van Dam nodigde Lotte zelfs uit voor een gesprek. ,,En dy is fan it CDA, deselde partij as Grapperhaus”, weet Lotte Risselada. ,,En úteinlik is it myn doel dat dy it filmke sjocht, dus ik kom hieltyd tichteby.”

Vreemde school

Ze solliciteerde al vijf keer eerder naar een baan bij de politie, maar steeds kwam ze niet verder dan het schrijven van een brief. ,,De earste kear wie ik santjin, doe koe ik my wol yntinke dat se my te jong fûnen. Nee, mei myn 23 jier bin ik noch net te let, der wurde sels wol minsken fan 43 oannaam.” De Politie-Academie is echter een vreemde school, waarvoor je je niet zelf kunt inschrijven. Het is ook niet een opleiding die na de zomervakantie weer begint met nieuwe klassen. Je wordt pas toegelaten als je wordt aangenomen bij een politiekorps.

,,Pas as der ergens in fakatuere is, kinst dêrop skriuwe en wa’t de baan krijt, mei begjinne oan de skoalle. Dan wurdst dus agint yn oplieding. Mar ja, dan moatte se dy der wol earst útpikke. Oan myn brieven leit it net. Ik ha se wol lêze litten oan plysjeminsken, dy hienen der neat op oan te merken. Alle tips om se te ferbetterjen ha ’k brûkt, mar ik kom gewoan noait troch dy brieveseleksje hinne. Ik hoopje dat it no mei dy fideo slagget.”

Lotte volgde eerder de Cios-opleiding en is nu full-time actief als trainster en coach. In de coronatijd werd ze bekend als de Dokkumse die Noord-Nederland aan het bewegen kreeg, dankzij haar dagelijkse fitnessprogramma op Podium-TV. Ook al zou ze bij de politie komen, dan nog wil ze actief blijven sporten en ook lesgeven, vertelt ze. ,,Jûns in groepsles jaan of ien as coach begeliede, dat moat neffens my wol njonken it wurk as plysje kinne.”

‘Lotte niet te stoppe’

Het script voor de videosollicitatie schreef ze zelf, samen met Pieter Dijkhuis van Xpressy, een bedrijf uit Leeuwarden dat gespecialiseerd is in moderne sollicitaties. Samen met zijn team van specialisten is de campagne ‘Lotte niet te stoppe’ bedacht en daarvoor is niet alleen de videosollicitatie, maar ook de website en moderne C.V. ontwikkeld.

,,Ik hoopje dat ik no de kâns krij, mar ik ha geduld, dat haw ik ek wol sjen litten. Ik bin der al fiif jier mei dwaande, mar as ik wat yn ’e holle ha, dan gean ik der foar. As Grapperhaus bellet, dan soe ik tink ik wol eefkes skrikke. Mar as it ien kear sa fier komt, dan kom ik ek fierder.” Haar website heet tenslotte niet voor niks Lotteniettestoppe.nl.

Bellen deed Grapperhaus overigens nog niet. De minister reageerde wel op Instagram: ‘Hoi Lotte, ik heb je filmpje gezien. Wat bijzonder! Ik heb ook gezien dat je inmiddels contact hebt met de politie, ik wens je heel veel succes!’