Kunstenaars Michel de Haan (links op de foto) en Marcus Wedman.

Het Kollumer Oproer, onvergetelijk in betonverf

Kunstenaars Michel de Haan (links op de foto) en Marcus Wedman. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Een vuist, een menigte en de vorm van kaas. Twee artiesten leggen de laatste hand aan een straatkunstwerk dat een ode is aan Kollum en het Oproer in het bijzonder.

Wie op een zonnige dag om een uur of elf op het bankje gaat zitten en de vuist in de lucht steekt, kan zich één voelen met de menigte zoals die in 1797 in opstand kwam in Kollum. De schaduw versmelt dan met het kunstwerk onder hun voeten.

Kunstenaars Michel de Haan en Marcus Wedman zijn in opdracht van de gemeente Noardeast-Fryslân al weken bezig met het schilderen van een kleurrijk straatkunstwerk, dat ontworpen is als moderne herinnering aan het felle verzet van het dorp in de achttiende eeuw tegen het regime in de Franse tijd. Het toeristisch overstappunt in het dorp is het ‘canvas’ van het werk.

Lijden

Een beetje lijden voor de kunst, dat was hier wel op zijn plaats, zo zegt Michel de Haan. ,,Het duurt een beetje langer dan we dachten. We schilderen met betoncoating – dat kun je in alle kleuren laten mengen – en dat duurt gewoon twee dagen om te drogen. Nou ja, toen ging het regenen. Verder heeft een verwarde buurtbewoner heeft de boel en een keer bekrast en zijn jongeren er met de fiets een keer overheen gereden. Maar over een weekje is het echt klaar.’’

De kunstenaars kunnen na de afronding meteen door met een volgend publiek kunstwerk in opdracht van de gemeente.

Eerbetoon

De fenomenale hardloopster Foekje Dillema, in 2007 in Kollum gestorven, krijgt een eigen eerbetoon een eindje verderop. ,,We maken op de weg een stuk atletiekbaan van 100 meter, als symbool voor haar sprinten.’’

De ronde vormen in het Oproer-werk verwijzen naar de Kollumer kazen.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct