Garnalenvisser uit Anjum vrijgesproken van mishandeling schipper

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een garnalenvisser uit Anjum (32) is vrijgesproken van de mishandeling van de schipper van een pleziervaartuig in de haven van West-Terschelling. Politierechter Willem Sikkema had te veel twijfels bij het bewijs.

Dat de schipper was mishandeld stond wel vast. In het dossier zaten foto’s van de verwondingen. Wat niet in het dossier zat, was een duidelijke link naar de verdachte. Die zou in de nacht van 15 op 16 september 2019 het slaapgedeelte van de boot van het slachtoffer zijn binnengedrongen, waarna hij de schipper klappen zou hebben gegeven.

De schipper zelf had in alle commotie niet kunnen zien wie hem had geslagen. De partner van de schipper wel, die had op Facebook en internet gezocht en foto’s van de Anjumer gevonden. Die foto’s zaten niet in het dossier. De verdachte kon ook niet meteen gehoord worden. Nadat er de volgende ochtend aangifte was gedaan was hij alweer vertrokken met zijn kotter.

Lawaai en te veel licht

Toen de Anjumer tien maanden na het voorval door de politie werd gehoord kon hij zich niet veel meer herinneren. Op de foto’s van de verwondingen herkende hij het slachtoffer niet. De schipper had op de bewuste avond bij de havenmeester geklaagd over het lawaai dat een aggregaat aan boord van het schip van de Anjumer produceerde. Ook zou het schip te veel licht voeren.

De havenmeester was bij de boot geweest, maar trof niemand aan. Ook pogingen om de verdachte te bellen, liepen op niets uit. Alles bij elkaar was het te weinig om tot een veroordeling te komen, concludeerde rechter Sikkema. De officier van justitie had een werkstraf van 80 uur geëist en toewijzing van 1000 euro smartengeld aan de mishandelde schipper. De verdachte kwam vrijdag zelf niet naar de zitting.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân
Rechtbank