Een 35-jarige Ferwerter die beschuldigd wordt van poging tot doodslag op zijn Dokkumse minnares gebruikte een foto van zijn geaborteerde foetus als achtergrond op zijn telefoon, zo bleek maandag tijdens de rechtszitting.

De Ferwerter gaf aan vertrouwen een basis te vinden voor een relatie. Toch bezwangerde hij in twee jaar tijd twee vrouwen twee keer: zijn wettige echtgenote en zijn 29-jarige minnares uit Dokkum. De zwangerschappen van zijn echtgenote groeiden uit tot de telgen nummer drie en vier in het kerkelijke gezin.

Maar de twee zwangerschappen van zijn heimelijke liefde werden afgebroken. Het bewijs van deze in januari vorig jaar gepleegde abortus droeg de man bij zich in zijn mobieltje. Waarom? ,,Als herinnering aan de goede tijd die we samen hadden’’, legde hij de rechter uit. ,,Hoe zit het met uw betrouwbaarheid?’’, vroeg de magistraat. De Ferwerter gaf aan ,,niet trots’’ te zijn op de situatie.

De man stond terecht, omdat hij ervan wordt verdacht zijn Dokkumse minnares bijna te hebben doodgeslagen. Hij zou via een achterruit haar woning in de nacht van 26 op 27 april vorig jaar zijn binnengedrongen. De vrouw herinnerde zich gestommel en had de man plots naast haar bed zien opdoemen. Daarna werd ze wakker op de intensive care van het UMC in Groningen, waar ze lag met schedelbreuken en -fracturen.

Rollercoaster

Ze had het op een haar na gered. Haar familie was al voorbereid op haar naderende dood. De muziek lag klaar. ‘Rollercoaster’ van Danny Vera zouden de uitvaartgasten te horen krijgen. Die plaat was een perfecte beschrijving van het leven dat ze de afgelopen drie jaar had geleid, zo verklaarde ze zelf tijdens de zitting. ,,In achtbaan.’’

Eind 2017 sprong de vonk over. Ze waren beiden getrouwd, maar besloten samen verder gaan. Zij scheidde van de man, met wie ze een dochtertje (3 jaar) heeft. Hij nam die stap uiteindelijk niet, omdat zijn vrouw zwanger bleek van de derde. ,,Ik wilde haar zo niet in de steek laten’’, verklaarde hij.

Het was een verhouding van aantrekken en afstoten. In december 2019 deed ze aangifte tegen haar minnaar, die gewelddadig was geweest. Het moest afgelopen zijn. De verhouding was dan wel voorbij, nu en dan hadden ze contact. Ze hielden afstand.

138 berichtjes

Maar toen kwamen ze elkaar toevallig tegen in Dokkum, op 24 april 2020. Het daarop volgende weekeinde volgden 138 berichtjes via Telegram. Van ‘s ochtends zeven tot ‘s avonds elf waren ze actief op het sociale medium. ‘Mis je mij lieverd?’, vroeg hij. ‘Ja, natuurlijk’, luidde het antwoord. ‘Ben ik de liefde van je leven?’ ,,Niet bepaald het gedrag van iemand die afstand wil houden’’, merkte de rechter op. De Ferwerter zou de berichten spoedig wissen,.

In de vroege ochtend van 27 april ging bij de buren van de Dokkumse het brandalarm af. Hulpdiensten troffen de vrouw naakt en zwaargewond aan in de garage. Een bloedspoor liep daar van de slaapkamer via de overloop, de trap, de woonkamer, de keuken en de bijkeuken, waar een pluk haar lag, naar haar toe. Voordat de vrouw in coma raakte, wist ze nog een zin uit te brengen: ,,Ik wol dit net mear.’’ Haar dochtertje lag boven in bed te slapen.

Naakt thuisgekomen

De Ferwerter kwam die ochtend vroeg naakt thuis. Hij zat tot zijn middel onder de modder. Hij had de slaap niet kunnen vatten en was gaan rennen. Hij kampte met een burn-out. ,,Maar ik was niet knettergek ofzo.’’ Toen de politie verscheen, verwittigde hij zijn vrouw niet met de agenten te praten. Ze had hem kort daarvoor laten weten klaar met hem te zijn. Ze voelde zich tweederangs door zijn escapades.

De officier plaatste vraagtekens bij uitlatingen die de man tijdens afgetapte telefoongesprekken met zijn vrouw had gedaan. ,,Anders was ik nooit van haar af gekomen.’’ Wat hij daarmee bedoelde, vroeg de rechter. ,,Omdat ik opgesloten was, was ik eindelijk van haar af’’, legde hij uit. Of: ,,Ze had mij ook bijna vermoord.’’ Dat ‘ook’ was slechts een stopwoordje, verklaarde de advocaat van de man, Maarten Eckhardt.

Eigen waarheid

Toen de Dokkumse in het ziekenhuis werd gevraagd wie haar zo toegetakeld zou kunnen hebben, antwoordde ze: ,,Dy hals út Ferwert.’’ Ze weet dat ze de waarheid nooit zal horen. ,,De iennige wierheid dy'tsto hiest, is dyn eigen wierheid’’, sprak ze tot hem.

Ze kampt met blijvend letsel. Ze is aan een kant slechthorend en verloor haar reuk en smaak. ,,Do woest my dea ha, mar dat is dy net lukt’’, sprak ze tot hem. Ze is bang dat hij, zodra hij vrij komt, de klus afmaakt. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gebeurt dat voorlopig niet. De officier van justitie eist dertien jaar cel tegen de Ferwerter.

Deze gaf aan onschuldig te zijn. ,,Ik wil mijn leven terug. Het liefst vandaag nog.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct