De Fûgelpits in Moddergat heeft nog geen zicht op een vergoeding voor het wekenlang opruimen van vogelgriepslachtoffers. De Partij voor de Dieren spreekt natuurminister Carola Schouten er op aan.

Het vogelkustasiel was eind vorig jaar in samenspraak met de gemeente Noardeast-Fryslân en It Fryske Gea wekenlang druk met het weghalen van vogels, vooral brandganzen, langs de Friese Waddenkust. Het waren er rond de 7000, zegt Rinaldo Korst van De Fûgelpits. De meeste waren dood. Een deel moest uit zijn lijden worden verlost. Het asiel kon geen besmette dieren opnemen omdat die een risico vormden voor andere opgevangen vogels.

Er is in die weken met gemak voor 5000 tot 6000 euro aan beschermende kleding, desinfectiemateriaal en andere spullen doorheen gegaan, schat Korst. Ook binnen het asiel werden extra kosten gemaakt, omdat andere dieren langer binnen moesten blijven.

Vijftien buizerds in huis

Korst: ,,We hadden op een gegeven moment vijftien buizerds in huis. Die konden we niet loslaten omdat ze dan meteen met griepslachtoffers in aanraking zouden komen. Maar ze moesten wel iedere dag eten: vier of vijf kuikens per buizerd.’’

De Partij voor de Dieren, gesteund door de stichting Dierenlot, heeft minister Schouten vragen gesteld over de afrekening. Kamerlid Frank Wassenberg vergt haar op een eerdere toezegging om de helft te vergoeden, maar vraagt ook of het niet rechtvaardiger zou zijn om de volle mep te betalen. Anders moeten De Fûgelpits en andere opvangcentra zelf met de pet in de hand naar gemeenten.

'Hulp bieden prioriteit, maar wij blijven wel met de kosten zitten'

Korst zegt dat De Fûgelpits wel een lijntje heeft naar de gemeente, maar dat die ook afwacht waarmee Den Haag komt. Het opvangcentrum komt nog niet in geldnood. Korst: ,,Maar we kunnen het geld maar een keer uitgeven. Het betekent dat de bouw van nieuwe kooien moet wachten. Bij dit soort drama’s is hulp bieden onze eerste prioriteit. Maar wij blijven wel met de kosten zitten. Dat hebben we ook gezien bij de containerramp met de MSC Zoe in 2019. Daar hebben we ook nooit een vergoeding voor gehad.’’


Afgelopen november maakten we onderstaande video van brandganzen in de kwelders bij Blije en Holwerd. De vogelgriep sloeg hard toe op de kwelder in het noorden van Friesland. Let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân
Vogelgriep
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct