Dokkum werd de afgelopen twee decennia opgeschrikt door vier levensdelicten. Die houden geen verband met elkaar. ,,Maar dat het zo extreme gevallen zijn, maakt het afwijkend’’, aldus criminoloog Jasper van der Kemp.

De 29-jarige Dokkumse, die op Koningsdag in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis in Groningen werd gebracht, is inmiddels uit coma. Ze werd in de nacht van 26 op 27 april zwaar toegetakeld door een 34-jarige man uit Ferwert. Vervolgens probeerde hij haar huis in brand te steken.

Hem wordt poging tot moord en brandstichting ten laste gelegd. Het is omdat een buurman door zijn eigen brandmelders wakker werd, anders was de kans groot geweest dat de vrouw en haar driejarige dochtertje dat boven lag te slapen, in de vuurzee waren omgekomen.

loading

De man, getrouwd en vader van vier jonge kinderen, zou een relatie hebben gehad met de Dokkumse. Ze kenden elkaar van het werk bij gemeente Noardeast-Fryslân.

Het is het vierde, zware delict met de aanleiding in de relationele sfeer dat Dokkum de afgelopen drie decennia deed opschrikken.

80 tot 90 procent van incidenten met moord en doodslag wordt begaan door partners of andere bekenden. Daarnaast zijn er nog liquidaties in het criminele circuit. Slechts een miniem percentage betreft willekeur, zegt Jasper van der Kemp van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De vier zaken van de afgelopen twintig jaar in het ruim 12.000 zielen tellende Dokkum houden geen verband met elkaar. ,,Het gaat om heel verschillende situaties, benadrukt Van der Kamp. ,,Maar het bijzondere is dat ze vrij extreem zijn. In de meeste gevallen met partnergeweld gaat het er anders aan toe.’’

21 juni 2010: Suzanne Monsma

Bijna tien jaar geleden, op 21 juni 2010 , bracht een 24-jarige Dokkumer zijn evenoude ex-vriendin Suzanne Monsma om het leven. Hij kreeg tien jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd.

Met een smoes over een uilennest had de man Suzanne weten mee te lokken naar een park. Daar sloeg hij haar met een moker dood, die hij had meegenomen in zijn rugzak.

Vervolgens ging hij naar huis om zich te douchen en om te kleden. Later toog hij opnieuw naar het groen om daar seks te hebben met Suzannes levenloze lichaam. Het Hof achtte hem ,,te gevaarlijk om zonder behandeling los te laten.’’

loading

16 oktober 1993: Lucy Zoetbrood en Ronald Roos

Een 42-jarige Leeuwarder maakte op 16 oktober 1993 een einde aan de levens van zijn ex-vriendin Lucy Zoetbrood (26) en makelaar Ronald Roos uit Dokkum. In 1983 had hij in Heerlen al een Duitser (19) doodgestoken.

Lucy’s ex-vriend kon niet verkroppen dat zij drie maanden eerder hun relatie had verbroken. Die betreffende vrijdagavond ging Lucy uit in Het Wapen van Dokkum. Ze stond op de dansvloer met vriendinnen toen de Leeuwarder plots verscheen. Er ontstond een woordenwisseling en de man probeerde Lucy van de dansvloer te trekken.

Ze gaf hem een klap in zijn gezicht, waarna hij een stiletto tevoorschijn haalde. Hij stak een paar keer op haar in. Sommige stappers stoven gillend uiteen, anderen stortten zich op de man, die nog steeds wild om zich heen stak. Ronald Roos werd in de hals geraakt en overleed. Een 26-jarige Dokkumer raakte zwaar gewond.

Roos was een bekende van de Friese band De Kast. De groep wijdde het nummer ‘Zo Jong’ aan hem, als statement tegen zinloos geweld: ,, Hij was zo jong, zo jong, maar nooit bang, voor wat de toekomst brengen zou/Hij was zo jong, zo jong, het is zo wrang, omdat hij iemand helpen wou.’’

14 april 1999: Dirk Visser

29 keer stak een uitgeprocedeerde Iraniër (27) in op de Dokkumer aannemer Dirk Visser (57). Deze zaak van 14 april 1999 werd bekend als de ‘Dokkumer slaapkamermoord’.

Visser had de man, die in Zorgvlied woonde, opgepikt op de homo-ontmoetingsplaats op recreatieplaats de Groene Ster bij Leeuwarden. Na een etentje bij een Chinees restaurant gingen ze naar het huis van Visser. De mannen keken er achtereenvolgens televisie en een pornofilm.

Voor 1.000 gulden zei de Iraniër bereid te zijn tot seks. Hij had het geld nodig om zijn vrouw en kind naar Nederland te halen, zo verklaarde hij. In de slaapkamer gingen ze met elkaar naar bed. De Iraniër gaf daarna aan naar de douche te willen om zijn handen te wassen.

Hij ging echter naar de keuken en kwam terug met een mes om 29 keer op Visser in te steken. De man zou later verklaren dat de Dokkumer een pistool op hem had gericht. Dit achtte het Hof tijdens de rechtszitting een jaar later niet aannemelijk.

Uit verklaringen van familie en bekenden was de aannemer naar voren gekomen als een zachtaardige man. Ook de huishoudelijke hulp, die al dertien jaar bij de Dokkumer werkte, had nooit een pistool bij hem gezien. Het leek het Hof dan ook niet aannemelijk dat Visser over een wapen beschikte.

De Iraniër was er vandoor gegaan met Vissers bankpasje. Van de gepinde 8.000 gulden kocht hij onder meer sieraden. Het mes had hij in een sloot bij Rinsumageest gegooid. Hij was in Nederland al eens door een psychiater behandeld, omdat hij na de afwijzing van zijn eerste asielverzoek een zelfmoordpoging had gedaan. Na de tweede naaide hij zijn lippen dicht.

De man wist kort voor de rechtszitting uit de gevangenis te ontsnappen. Vier dagen later kon hij weer worden opgepakt. Hij kreeg tien jaar cel voor het delict opgelegd. Volgens het Pieter Baan Centrum kende hij geen spijt en schuldgevoelens. Ook zou hij een hekel hebben aan homoseksuelen. In de Iraanse gemeenschap ging echter het verhaal dat hij zich in de Groene Ster liet gebruiken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct