Reinder Postma (63) en Yvonne te Nijenhuis (58), de schrijvers van het boek

Echtpaar uit Oudwoude brengt vijfde regionale oorlogsboek uit

Reinder Postma (63) en Yvonne te Nijenhuis (58), de schrijvers van het boek EIGEN FOTO

Reinder Postma (63) en zijn vrouw Yvonne te Nijenhuis (58) uit Oudwoude lanceren het vijfde deel van hun oorlogsboekenreeks De Oorlog een Gezicht gegeven, over lokale verhalen van Westdongeradeel.

Na twee delen over Kollumerland, één over Dokkum en een boekwerk over Oostdongeradeel, mocht het echtpaar onlangs de eerste druk van hun nieuwste boek over oorlogsverhalen uit Westdongeradeel in ontvangst nemen. Het boek zou 4 mei gepresenteerd worden in de kerk van Ternaard, maar vanwege de situatie rond corona hebben de twee dit moment moeten cancelen.

Om ervoor te zorgen dat het boek niet ongemerkt aan de mensen voorbijgaat, hebben ze de presentatie op een eigen website vormgegeven. Hierop staan enkele verhalen beschreven, die in het boek terugkomen; van de Joden die in de regio onderdoken zaten tot een NSB’er zonder verkeerde bedoelingen.

Onderzoek

Aan een van die verhalen ging een heel onderzoek vooraf, vertelt schrijver Postma. „Dat giet oer in man út Ternaard dy’t twa Joadinnen yn ’e hûs hie. De iene waard Jo neamd en de oare To”, zegt Postma. Het konden onmogelijk hun echte namen zijn, dus besloten Postma en zijn vrouw daar onderzoek naar te doen.

In een interview met het echtpaar dat de Joodse dames onderdak bood, wist Te Nijenhuis de voor- en achternaam te ontdekken. „Sy sprekke Nederlânsk, Frysk en Ingelsk troch inoar, dat dit wie noch net sa ienfâldich”, vertelt Postma.

Na een aantal weken uitpluizen, kwamen de twee in contact met nabestaanden en stonden ze aan de wieg van een nieuw op te tekenen verhaal. „It ferhaal fan dy syktocht liket wol in ôflevering fan Spoorloos ”, zegt Postma.

Regionale oorlogsverhalen

In zijn werkzame leven als docent nam Postma zijn leerlingen graag mee in zijn enthousiasme voor regionale oorlogsverhalen, dat hem vroeger met de paplepel is ingegoten door zowel zijn moeder als een geschiedenisdocent.

En dit leverde hem zelf ook veel op. „As it hast 4 of 5 maaie wie, dan sei ik tsjin de bern dat se ris oan pake en beppe freegje moasten oft dy noch wat fan de oarloch hienen, wat se fertelle koenen. En dêr kamen dan de dokuminten en oare persoanlike bewizen. Dêr makke ik doe kopyen fan, sadat ik it ek wêr brûke koe”, vertelt de schrijver.

De input van zijn leerlingen, aangevuld met verhalen van mensen die hem zelf benaderden, waren voor Postma en Te Nijenhuis de basis voor een reeks van vijf lokale- en regionale boekdelen. En daar komen nog twee delen bij, als het aan Postma ligt. „Yn ús planning stiet ek noch Dantumadiel en Ferwerderadiel. Dat oer Dantumadiel stiet al yn de stegers en is allinnich noch in kwestje fan tiid.’’

Dat er inmiddels ook een zesde en zevende deel van De Oorlog een Gezicht gegeven in de maak zijn, omschrijft auteur als een sneeuwbaleffect. „De sniebal rôlet troch en hâldt net op by gemeentegrinzen.”

‘It giet ús om hokker minske dêr efter in namme skûlgiet’

En daarbij was het niet altijd makkelijk om nabestaanden te vinden, al was de bereidheid onder hen om mee te werken enorm. „It is hiel wikselend hoe gau’t je neibesteanden fine kinne”, stelt de schrijver. Zoektijden varieerden van een kwartier tot uiteindelijk zelfs dertien jaar om bijvoorbeeld familieleden op te sporen van de omgekomen bemanning van een vliegtuig dat in de buurt van Westergeest neerstortte.

Hoe snel of langzaam er ook informatie binnendruppelde; het leverde de auteurs wel datgene op waar ze naar op zoek waren. „It giet ús om hokker minske dêr efter in namme skûlgiet. Wy wolle de persoan efter it ferhaal weromhelje, mei syn gefoelens, ûnderfinings, motivaasjes en keuzes. De oarloch in gesicht jaan”, zo vat Postma het samen.

Het vijfde deel van De Oorlog een Gezicht gegeven is te bestellen via rhpostma4045@gmail.com of te koop bij The Readshop in Dokkum voor 30 euro.

loading

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct