Boete voor wietplantage boven café in Oudwoude

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een 35-jarige wietkweker uit Munnekezijl draaide er maandag op de zitting van politierechter Kees Post niet omheen: hij gaf toe dat hij eind 2018, begin 2019 betrokken was geweest bij het opzetten en runnen van een hennepplantage boven een café aan de Foarwei in Oudwoude.

De vraag die maandag onbeantwoord bleef was of de man het allemaal alleen had gedaan, of dat de uitbater van het café ook op de hoogte was. De man beweerde van wel, maar de 59-jarige kroegbaas had bij de politie steevast ontkend. Maandag bleef het antwoord uit: de advocate van de uitbater was verhinderd, dus zijn zaak werd aangehouden.

Op 21 februari 2019 had de politie een inval gedaan in het café, na anonieme melding. Op de eerste verdieping was in een slaapkamer een wietplantage met 99 planten ondergebracht. De stroom werd illegaal afgetapt. De uitbater verklaarde dat hij door een klant – de Munnekezijlster – was benaderd, die wilde de ruimte voor de opslag van elektrische apparaten.

Toen de cafébaas pas veel later ontdekte wat er loos was, zou dat hem volgens eigen zeggen bijkans „een hartverzakking’’ hebben bezorgd. Hij was bang voor de andere verdachte en durfde niet tegen hem in te gaan.

Er was volgens de man uit Munnekezijl eenmaal geoogst, die wiet had 5000 euro opgebracht. Omdat de zaak behoorlijk oud was, veroordeelde de rechter de man tot een boete van 750 euro, plus 250 euro voorwaardelijk. Van het crimineel verdiende geld moet de man iets meer dan de helft in de staatskas storten: 2375 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân
Rechtbank