Belangengroep Fêste Grûn stapt uit omgevingsproces 'Ternaard'

Protest tegen gaswinning in Ternaard. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Belangengroepering Fêste Grûn Noardeast-Fryslân doet niet meer mee aan het Omgevingsproces Ternaard, waarin wordt voorgesorteerd op de gaswinning net buiten het dorp.

Volgens Fêste Grûn zou het Omgevingsproces ‘in slaapstand’ gebracht moeten worden naar aanleiding van de veelbesproken motie van Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Die motie stelt dat er geen nieuwe gaswinning in het Waddengebied mag plaatsvinden, voor een onderzoek naar de achteruitgang van het Unesco Werelderfgoed door een opeenstapeling van gaswinning, opwarmend water en zeespiegelstijging.

Fêste Grûn zegt evenwel de indruk te hebben dat het Omgevingsproces gewoon doorgaat. Dat is ook wat onlangs in de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân gezegd is. Ook daar wilde een aantal partijen het stilleggen in afwachting van de onderzoeksuitkomsten.

Gevreesd werd voor verspilling van tijd en geld. Daarvoor bleek uiteindelijk geen raadsmeerderheid. Ook wethouder Esther Hanemaaijer ontraadde het stilleggen van het Omgevingsproces. ,,Mocht de gaswinning alsnog doorgaan, dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen.’’

Belangengroepering

Fêste Grûn is een belangengroepering die 22 dorpsbelangen in Noardeast-Fryslân zegt te vertegenwoordigen. Eerder ontstond discussie toen Fêste Grûn werd uitgesloten van de Gebiedscommissie, dat is de club die gaat over de verdeling van de 60 miljoen euro aan gasbaten die Noardeast-Fryslân in het vooruitzicht is gesteld als er 10 jaar gas gewonnen gaat worden bij Ternaard. Die discussie is inmiddels naar tevredenheid van alle partijen opgelost. Fêste Grûn zegt nu dat het het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat zou sieren als dat ook compensatie uit gaat keren voor de 46 miljard kubieke meter gas die er de afgelopen decennia in de gemeente is gewonnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noardeast-Fryslân