Zorg om bouw in achtertuinen Willemskade

Het herenhuis (met balkon) aan de Willemskade 15 krijgt aan de achterzijde uitbreiding. Foto LC/Erwin Boers

Een woninguitbreiding achter de Willemskade Zuidzijde in Leeuwarden ziet er architectonisch goed uit, maar wordt de tuin dan niet te veel volgebouwd?

Deze vraag riep adviescommissie Hûs en Hiem afgelopen week op. Ze boog zich over een voorstel om het monumentale herenhuis op nummer 15 verder uit te breiden. Er is al een bestaande uitbouw, die nu – twee bouwlagen hoog – wordt verlengd.

Het is de bedoeling om het herenhuis op te delen in drie appartementen. De uitbouw aan de achterzijde is nodig voor extra slaap- en badkamers, legde architect Jeroen van Veen van Dorenbos Architekten uit. Een historische bankkluis die zich bij de bestaande uitbouw bevindt, blijft gespaard in het plan.

Hûs en Hiem adviseert positief over het ontwerp. Een deel van de commissieleden maakt zich wel zorgen over de achtertuinen van de zuidelijke Willemskade. ,,Worden die op deze manier straks niet te veel volgebouwd?’’ Deze opmerking wordt in het advies aan burgemeester en wethouders meegenomen. Zij moeten er een besluit over moeten nemen.