Zo krijgt Cambuur toch een huldiging na kampioenschap: Spelers en staf in helikopter boven grote geel-blauwe zee van spandoeken en vlaggen

Cambuur krijgt huldiging met helikoptervlucht boven Leeuwarden ANP

Als Cambuur kampioen is, krijgt het elftal een huldiging met een helikopter. Op 1 mei moet de stad dan veranderen in één grote geel-blauwe zee van spandoeken en vlaggen als de spelers overvliegen.

,,Een traditionele huldiging is zoals bekend helaas niet mogelijk. In overleg met Cambuur en de spelers hebben we een alternatief gevonden”, zegt burgemeester Sybrand Buma. ,,In twee helikopters zal de selectie op 1 mei over de stad vliegen. En we vragen de supporters om met zoveel mogelijk geel-blauwe vlaggen en spandoeken op huizen en in tuinen de stad te kleuren. Als huldiging van het team.”

De gemeente heeft twee helikopters gehuurd, waarin de selectie in groepen over de stad vliegt. ,,Het is de bedoeling dat we het team een mooie middag bezorgen”, zegt Buma.

We werken er druk aan

Heel laag zullen de helikopters niet mogen vliegen, maar er wordt geprobeerd om een verbinding te leggen met de toestellen zodat via mobiele telefoons en andere schermen ‘meegevlogen’ kan worden met de spelers en de technische staf. ,,Daar werken we druk aan”, zegt Buma.

Ook al wordt Cambuur morgen al kampioen, de huldiging zal plaatsvinden op 1 mei. ,,De dag na de wedstrijd tegen De Graafschap. Alleen als Cambuur op een later tijdstip kampioen wordt, verandert de datum. Maar dat is logisch.”

De gemeente is in overleg met vertegenwoordigers van de supporters om de luchthuldiging vorm te geven.

Dit is bijzonder

,,Dat de gemeente er alles aan doet om toch een vorm van huldiging te organiseren, vinden we hartstikke mooi”, reageert directeur Ard de Graaf van Cambuur. ,,Dit is wel heel bijzonder. Ik denk dat er ook veel creativiteit los gaat komen om er een geel-blauwe huldiging van te maken.”

Toch hoopt De Graaf dat het niet bij de helikopterhuldiging op 1 mei blijft. ,,We blijven zoeken naar mogelijkheden om toch iets meer te kunnen. En misschien lukt dat wel in mei, je ziet dat er nu versoepelingen van de maatregelen zijn.”

13.000 euro

De kosten van de helikopterhuldiging bedragen zo’n 13.000 euro. ,,We reserveren ieder jaar geld voor een huldiging van Cambuur op het Oldehoofsterkerkhof. En we hebben minder uitgegeven aan de beveiliging rond wedstrijden, dus dat geld is er”, zegt Buma.

Lees ook | Henk de Jong blikt terug op promotiefeest Cambuur en kijkt vooruit naar Jong AZ: ‘De hele voetbalwereld reageert’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Cambuur
Promotie Cambuur