En weer werd er een reetje aangereden bij het Leeuwarder Havankpark. ‘Wildborden’ moeten automobilisten waarschuwen voor het plots opduikende wild.

Het overkomt bewoners en bezoekers van de wijk die grenst aan het Leeuwarder Bos met enige regelmaat: terwijl ze over de Havanklaan rijden, schiet er plotsklaps een ree voor ze langs. ,,Ze zijn helemaal niet schuw en blijven zo maar staan. Dus als je de wijk uit- of inrijdt, moet je echt opletten’’, vertelt bewoner Albert van Dijk.

Begin deze week kon een automobilist een aanrijding niet meer voorkomen. ,,Vanuit het donkere bos stak het dier over. Hij schrok zich een hoedje’’, weet Mathijs van Waveren, bestuurslid van wijkvereniging Havankpark.

Het dier overleefde het niet. Het was de tweede keer in vier weken tijd dat er op deze manier een ree sneuvelde. Volgens een medewerker van de dierenambulance, die dan wordt gewaarschuwd, gebeurde het in het najaar zelfs een paar keer achter elkaar. ,,Als de dieren aangereden maar nog niet dood zijn, zijn ze vaak niet meer te redden en moeten we ze laten inslapen’’, vertelt Marianne Gerding.

Overstag

Al eerder had de wijkvereniging bij de gemeente aangegeven graag een bord aan het begin van de wijk te willen met de tekst ‘Pas op overstekend wild’. Aanvankelijk was de gemeente terughoudend, omdat ze geen onnodige borden wil.

Maar nu de wijk duidelijk heeft gemaakt regelmatig opgeschrikt te worden door de dieren en er weer een slachtoffer te betreuren is, gaat ze overstag. Van Waveren: ,,We hebben begrepen dat de borden besteld moeten worden, en begin januari geplaatst worden.’’ Ook komen er reflectoren om de dieren te waarschuwen dat ze een weg naderen.

Volgens sommige wijkbewoners worden de aanrijdingen veroorzaakt doordat mensen te hard rijden. ‘Borden werken niet. Stapvoets rijden wel’, schrijft Kees Mourits op de Facebookpagina van de wijkvereniging.

Van Waveren beaamt dat er soms te hard gereden wordt in de wijk. ,,De Havanklaan nodigt uit om harder te rijden dan de toegestane 30 kilometer per uur. We willen daarom als bestuur in overleg met de gemeente om te kijken of hier verkeersremmende maatregelen mogelijk zijn.’’

Afgelopen voorjaar gebeurde het twee keer dat er een ree opdook in een Leeuwarder woonwijk; in de Vogelwijk en in de Vlietzone. De dieren werden toen verdoofd met geweren en vervolgens met de dierenambulance terug naar het Leeuwarder Bos gebracht. Van de twee die bij het Vliet liepen, overleefde een het avontuur niet. Mogelijk was stress hiervan de oorzaak.

Waarom de dieren zo ver van hun territorium waren, is onduidelijk. Een medewerker van de Dierenambulance opperde destijds dat het misschien te maken had met corona, waardoor het rustiger is op straat. Volgens de gemeente bestaat de reeënpopulatie uit dertig tot veertig dieren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct