Werkzaamheden aan spoor tussen Leeuwarden en Groningen uitgesteld vanwege gebrek aan materiaal

FOTO ARRIVA

De geplande werkzaamheden in de herfstvakantie aan het spoor tussen Leeuwarden en Groningen zijn voor een deel uitgesteld tot volgend jaar.

Door het uitstel rijden er, ondanks eerdere berichten, tussen 16 en 27 oktober wel stoptreinen tussen Leeuwarden en Zuidhorn. Het laatste stuk naar Groningen moeten reizigers per bus afleggen. De sneltrein rijdt niet. Vervoerder Arriva zet als alternatief hiervoor snelbussen in.

Het werk dat in de herfstvakantie in opdracht van spoorbeheerder ProRail gedaan zou worden, was nodig om straks twee keer per uur een sneltrein op het traject te kunnen laten rijden. Daarvoor moet onder meer het systeem voor de spoordetectie tussen Leeuwarden en Feanwâlden aangepast worden. Dit systeem zorgt ervoor dat de treinen zichtbaar zijn voor het beveiligingssysteem van het spoor. De materialen voor de spoordetectie zijn echter niet leverbaar.

Daardoor kan het aanpassen van de overgangen bij de Schrans (Leeuwarden), Friesland Campina (Leeuwarden), de Slachtedyk (Hurdegaryp) en de Suderwei (Feanwâlden) niet doorgaan. Hetzelfde geldt voor het aanpassen van de perrons aan de oostkant van het centraal station in Leeuwarden. In Groningen kan de aannemer wel aan de slag.

ProRail, Arriva en de aannemer gaan op zoek naar een nieuwe datum om het werk te kunnen doen. De verwachting is dat de tweede sneltrein nog wel steeds eind 2020 kan gaan rijden.