Werkstraf voor Leeuwarder die moeder met dood bedreigde

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De politierechter heeft een 39-jarige Leeuwarder, die zijn moeder op 10 oktober met de dood bedreigde, woensdag een werkstraf van 40 uur opgelegd

De man verklaarde tijdens de zitting dat hij destijds niet lekker in zijn vel zat. Hij had onendigheid gehad met zijn vriendin en ook was zijn oom, een soort vaderfiguur voor hem, net overleden. De vriendin had de avond ervoor contact met hem gezocht omdat hij wel erg lang wegbleef. Toen ze zijn stem door de telefoon hoorde concludeerde ze dat hij te veel had gedronken. Ze besloot vervolgens om 23.30 uur met haar dochter naar haar schoonmoeder te gaan omdat ze geen zin had in een confrontatie met haar vriend in die toestand.

Om 1.45 uur stond de Leeuwarder bij zijn moeder voor de deur. Hij werd boos toen hij ontdekte dat zijn vriendin daar overnachtte. ,,Je bent een vuile rat’’, riep hij tegen zijn moeder. En ook: ,,Ik schiet je dood.’’ Dat maakte de vrouw erg angstig omdat hij eerder had gezegd dat hij over een vuurwapen beschikte. Ook bedreigde hij zijn vriendin. Het lukte de moeder en de vriendin om hem weer naar buiten te werken. Vervolgens vernielde hij een ruit in de voordeur.

Op aanwijzing van de vriendin doorzocht de politie een schuurtje achter haar woning. Een vuurwapen werd niet gevonden, maar wel blok hasj (66,4 gram) en wat henneptoppen (5,5 gram). De verdachte erkende dat dat van hem was. Een vuurwapen had hij niet, verklaarde hij. Na het incident zocht hij hulp bij een instelling voor verslavingszorg.

Hij zei woensdag erg spijt te hebben van zijn gedrag. Inmiddels is, aldus de verdachte, het contact met zijn moeder en vriendin weer goed. Rechter Chris Beuker noemde met name de bedreiging ,,heel heftig’’. Tegelijkertijd vond hij het een goede zaak dat de verdachte uit vrije wil hulp had gezocht. Beuker besloot tot een wekstraf van 40 uur.