De Snitserdyk (N354) van Sneek naar Leeuwarden wordt twee maanden afgesloten. Dit is nodig voor een grote herinrichting van de weg in buurtschap Tsienzerbuorren.

‘Op 17 mei gaat de schep in de grond’, meldt de provincie. Dit heeft grote gevolgen voor het autoverkeer, dat tot en met met 16 juli niet door het buurtschap kan rijden. Ook fietsers, lijnbussen en landbouwverkeer zullen tijdelijk moeten omrijden.

Het bij Reduzum gelegen Tsienzerbuorren krijgt straks een een veel dorpsere uitstraling, vergelijkbaar met Dearsum, waar eerder al een soortgelijke herinrichting plaatsvond.

‘We brengen rood asfalt aan, planten bomen langs de hoofdrijbaan en plaatsen verlichting die aansluit bij het dorpse karakter. Deze inrichting van de weg past beter bij de maximumsnelheid van 60 kilometer per uur’, meldt de provincie.

De weg schuift een stukje naar het zuiden. Aan de noordkant komt een strook met klinkers, die de toegang tot de erven langs de weg veiliger moet maken. ‘Bovendien geeft deze strook ruimte voor fietsers en voet­gangers, waardoor ze minder vaak over hoeven te steken.’

De provincie wil later het kruispunt bij Easterwierrum en de afslag bij Raerd nog inrichten als ovondes - vergelijkbaar met de situatie in Spears. Deze inrichting is nu nog niet mogelijk, omdat de provincie hiervoor nog grond moet aankopen.

De elfduizend auto’s die er per dag passeren vormen een grote belasting voor de omgeving. De provincie bereidt de klus al jaren voor. Dit bleek tijdrovend, mede vanwege de noodzakelijke grondwerkzaamheden.

Voor automobilisten is er de komende weken een omleidingsroute via Winsum (N385, N359). Wie veel tussen Sneek en Leeuwarden heen en weer moet rijden, kan ook kiezen voor een route via Heerenveen (A7, A32) of Bolsward (A7, N359).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Verkeer
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct