Waarom Psy-fi de deur in Leeuwarden achter zich dichttrekt

Psy-fi. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Psy-fi heeft de knoop doorgehakt: het dancefestival is dit jaar voor het laatst in de Groene Ster in Leeuwarden.

,,Het is niet meer mogelijk om in Leeuwarden een groot internationaal festival te organiseren”, zegt Rob Durand, organisator van het festival. ,,De kosten voor bijvoorbeeld ecologische onderzoeken en allerlei andere onderzoeken die nodig zijn voor een vergunning, zijn gestegen van 16.000 euro in 2014 tot een halve ton nu. Dat kan niet uit”, zegt Wiebe Kootstra, projectleider van het festival dat in 2014 voor het eerst gehouden werd.

Lees ook: Psy-fi dit jaar voor het laatst in Leeuwarden: 'Festival in Groene Ster niet meer mogelijk zoals wij willen'

Het dancefestival streek in 2014 in de Groene Ster neer. Vijf dagen lang duurde de eerste editie, zonder onderbreking. Dat leidde tot veel klachten: meer dan 150 meldingen kwamen er binnen bij de gemeente Leeuwarden. De meeste klachten gingen over geluidsoverlast.

Na de editie van 2014 besloot de gemeente Leeuwarden om geen toestemming meer te geven voor het 24/7 concept van het festival. Later volgden meer beperkingen: na een uur ’s nachts mocht er geen versterkt geluid meer worden geproduceerd. Intussen was ook de actiegroep Groene Ster Duurzaam actief geworden. Voorzitter Theo van Gelder spande meerdere rechtszaken aan tegen de door de gemeente en de provincie verstrekte vergunningen en ontheffingen. In de vele procedures lukte het GSD niet om het festival te verbieden maar wel werden de voorwaarden telkens aangescherpt.

,,Leeuwarden wil heel graag culturele hoofdstad zijn, uitstralen dat ze festivalstad zijn maar ze maken regeltjes als een klein jongetje”, stelt Durand. ,,We zijn nu op het punt gekomen dat we ons publiek niet meer kunnen bieden wat we willen. Het is afgelopen.” Kootstra stelt dat de organisatie heeft gemist dat de gemeente echt ‘achter het festival is gaan staan’.

,,We hebben te maken met een omgevingsvergunning, een evenementenvergunning, een geluidsontheffing, de Wet natuurbescherming, met landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden. En het nieuwe bestemmingsplan dat het eenvoudiger zou moeten komen, daar zit geen schot in”, concludeert Wiebe Kootstra.

Het zijn geluiden die ook bij de organisatoren van Welcome to the Village te horen zijn. Het uitblijven van een bestemmingsplan, het steeds verder inperken van de festivals en de stijgende kosten voor onderzoeken maken dat ook WttV een vertrek uit Leeuwarden niet uitsluit, zoals algemeen directeur Ruben Bosch dinsdag in deze krant zei. Dat was na de uitspraak van de rechter dat het festival na middernacht geen versterkte muziek meer mag laten horen.

Nog geen nieuwe locatie

Zonder een nieuwe plek te hebben, stopt Psy-fi in Leeuwarden. Maar doorgaan in de Groene Ster is definitief geen optie volgens organisator Rob Durand

,,We zijn met diverse andere gemeenten in gesprek over volgend jaar”, zegt Rob Durand. ,,Maar zekerheid over een nieuwe locatie hebben we nog niet. Maar ook al vinden we geen nieuwe plek, Leeuwarden is voor Psy-fi een gesloten boek”, vult producent Wiebe Kootstra aan. Een klein dancefestival, zoals bijvoorbeeld Promised Land zou eventueel nog wel een optie zijn. ,,Maar dat is niet te vergelijken met Psy-fi. En zeker niet gericht op een internationaal publiek.”

Wethouder Sjoerd Feitsma baalt enorm van het besluit van Psy-fi. ,,We hebben net twee weken geleden de evenementenvisie voor Leeuwarden vastgesteld en daarin staat Psy-fi als prioriteit. Daaruit blijkt dus wel dat we vinden dat Psy-fi bij de stad hoort. Het is zonde dat ze vertrekken.”

Stevige kritiek

Durand en Kootstra hebben stevige kritiek op de gemeente. Het uitblijven van het nieuwe bestemmingsplan maar ook dat Leeuwarden niet waar maakt wat de stad pretendeert te zijn, namelijk een festivalstad.

,,Het is gelul dat we niet voor ze staan. We hebben als gemeente er alles aan gedaan om voor de drie festivals in de Groene Ster dezelfde regels te laten gelden”, reageert Feitsma fel. ,,Dat de rechter nu de grens voor Welcome to the Village verlaagt, verbaast ons ook en we zijn het er niet mee eens. Maar Psy-fi ging vorig jaar akkoord met de voorwaarden die de gemeente stelde, en die zijn niet veranderd.”

Bestemmingsplan

Dat het bestemmingsplan maar niet van de grond komt – dat per 2019 had moeten ingaan, is niet de schuld van de gemeente. ,,Eerste waren er wettelijke veranderdingen, intussen is Groene Ster Duurzaam een procedure begonnen waardoor we niet kunnen beginnen met het nieuwe bestemmingsplan.”

Het argument dat het voor de festivals steeds duurder wordt om een vergunning te krijgen – door allerlei onderzoeken die daarvoor moeten worden gedaan, klopt aldus Feitsma. ,,In Leeuwarden ligt alles onder een vergrootglas door Groene Ster Duurzaam die tegen alles procederen. Maar ook elders in het land is het kostbaarder geworden.”