Vrouw uit Leeuwarden krijgt werkstraf omdat ze als medewerkster klantenservice NS bijna 40.000 euro verduisterde

. ANP

Een 23-jarige vrouw uit Leeuwarden die als medewerkster van de klantenservice bijna 40.000 euro verduisterde van de NS moet een werkstraf van tachtig uur uitvoeren.

De vrouw maakte tussen eind maart 2018 en eind mei 2019 tientallen keren geldbedragen over naar haar eigen rekening die bedoeld waren om klanten met klachten te compenseren. Bij politierechter Chris Beuker verklaarde de verdachte dinsdag dat ze het geld onder meer gebruikte om de wietverslaving van haar toenmalige vriend te bekostigen.

In tranen betuigde de vrouw haar spijt. ,,Achteraf snap ik niet hoe het zo ver heeft kunnen komen.’’ De NS heeft het verduisterde bedrag nog niet teruggevorderd. De vrouw zei al geld apart te zetten om het bedrijf terug te kunnen betalen. Ze heeft daarnaast ook nog een studieschuld van 17.000 euro. Volgens de reclassering moet de vrouw nog leren om hulp te zoeken bij problemen

Officier van justitie Johan Stoffels eiste een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand met een proeftijd van drie jaar. Als voorwaarden opperde hij een ambulante behandeling en meewerken aan schuldhulpverlening. Raadsman Harvey Crozier stelde voor alleen een voorwaardelijke straf op te leggen. Hij benadrukte dat zijn cliënt ontzettend veel spijt had en dat er geen kans op herhaling was. Rechter Beuker hield er onder meer rekening mee dat de vrouw zich erg schuldbewust opstelde. Hij nam de voorwaardelijke celstraf, de voorwaarden en de proeftijd over van de officier, maar koos voor een lagere werkstraf: tachtig uur.