,,Het gaat alleen maar over geld.” Dat zegt Hans den Hertog van de Vrijwilligersorganisaties Leeuwarden over de dorps- en buurtkamers.

Donderdag meldde de Leeuwarder Courant dat de dorps- en buurtkamers op 1 januari nog niet klaar zijn om te functioneren. Enerzijds ligt dat aan corona, anderzijds zouden er te weinig vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers zijn om de dorps- en buurtkamers te bemensen, zo stelde directeur Sjoerd Tolsma van welzijnsorganisatie Amaryllis in de krant.

,,Wij hebben voortdurend gewaarschuwd, dit gaat over mensen en niet over stenen. De bedoeling was juist om de ondersteuning dichter bij de inwoners te brengen”, reageert secretaris Hans den Hertog van de Vrijwilligersorganisaties Leeuwarden, de V-O-L, een koepelorganisatie voor vrijwilligersorganisaties met achttien aangesloten leden. Het plan voor de kamers is oorspronkelijk bedacht door de V-O-L., aldus den Hertog. De organisatie zit in de gemeentelijke werkgroep over de dorps- en wijkkamers.

Veel gesteggel over geld

Die kamers in de wijken en dorpen moeten een belangrijke rol vormen in de nieuwe uitvoering van de WMO - Wet Maatschappelijke Ondersteuning - die per 1 januari ingaat. Vrijwilligers spelen daarin een belangrijke rol, zij nemen een deel van de taken van beroepskrachten over. Doordat de hulp laagdrempelig is, moet voorkomen worden dat mensen uiteindelijk duurdere hulp nodig hebben. Met het plan moet acht ton bezuinigd worden op dit onderdeel van de WMO.

,,Er is heel veel tijd gaan zitten in het selecteren van de gebouwen en gesteggel over geld. Het haalt alle energie weg uit het op zich goed gekozen beleid om de sociale basis te faciliteren”, zegt Den Hertog. ,,De gemeente stelde dat je als vrijwilligersorganisatie zelf eventuele huur, koffie enzo zou moeten bekostigen in de dorps- en wijkkamers. Uiteindelijk gaven ze aan wel te willen bijdragen maar hoe is nog onduidelijk”, geefthij als voorbeeld.

Over de invulling van kamers, is volgens de V-O-L nog veel onduidelijk. In plaats van de invulling van onderop te laten komen - uit de samenleving - is er volgens hem sprake van een ‘top-down’ benadering.

En vrijwilligers, die zijn er genoeg, bestrijdt de V-O-L de lezing van Sjoerd Tolsma van Amaryllis. ,,Maar de vraag is of die uitgenodigd zijn door de gemeentelijke opbouwwerkers. En veel van de vrijwilligers zijn gepensioneerd en behoren tot de risicogroep voor corona. Als alles meezit kunnen zij rond de zomer volop aan het werk. Stel de lancering van de dorps- en wijkkamers daarom uit!”

Start in afgeslankte vorm

Wethouder Hein Kuiken zegt dat de gesprekken inderdaad een tijd lang teveel over facilitaire zaken gingen. ,,En die kregen de overhand. Ik heb een handreiking gedaan door budget voor koffie en dergelijke vrij te maken. En over de inhoud zijn we nog niet uitgepraat. We starten nu in januari in afgeslankte vorm met de dorps- en wijkkamers en moeten verder in gesprek over de inhoud.”

Dat de gemeente de wil oplegt, bestrijdt Kuiken. ,,We willen juist aansluiten bij de behoefte van de dorpen en wijken en daaraan tegemoet komen. Dus alles behalve ‘top-down’, het is aan ons als gemeente om daar samen met de organisaties een goede weg in te vinden.”

Ook de gemeenteraad reageert op de uitspraken van Sjoerd Tolsma van Amaryllis. ,,Vanaf het begin hebben we gezegd dat je de huiskamers niet rond krijgt met vrijwilligers alleen. We hebben vaker gevraagd of het wel op tijd rond zou komen, het antwoord was steeds dat we er vertrouwen in moeten hebben”, reageert Carlijn Niesink van de ChristenUnie. ,,Dit probleem speelde ook voor corona.”

‘Plan is niet goed doordacht’

,,Alles wordt onder de noemen van corona weggewimpeld”, vindt Marcel Visser van de VVD. ,,Maar de vragen rond de betrokkenheid en aanwezigheid van vrijwilligers worden al vanaf 2018 gesteld. Het plan is gewoon niet goed genoeg doordacht. En het ergste is, dit past in het verhaal.”

Dat vindt ook Femke Molenaar van PAL/GroenLinks. ,,Ik heb in 2018 gevraagd om een visie op de sociale basis, ofwel de inzet van vrijwilligers bij de dorps- en wijkkamers. Die visie is er nog steeds niet. En die visie is nodig om vrijwilligers te werven, om duidelijk te maken welke taken ze kunnen vervullen en waarom. Het zou het fundament onder de plannen moeten zijn. Nu leeft de indruk dat de dorps- en buurtkamers alleen gaan om een bezuiniging. Terwijl het de bedoeling is dat het betere zorg oplevert.”

,,Ja, de visie op de sociale basis had er idealiter al moeten liggen ik snap die wens”, reageert Hein Kuiken. ,,Maar daarin heeft corona een grote rol gespeeld. Dat het fundament mist door het ontbreken van een visie op de sociale basis, bestrijd ik. Ik wil er namelijk voor waken dat de visie een keurslijf wordt omdat iedere dorps- of wijkkamer een andere behoefte kent.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct