Vrijspraak voor vluchtende Groningse bestuurder na botsing met boom in Drachten

Een bestuurder die tegen een boom was gebotst en was weggegaan, is vrijgesproken. ANP

Een Groninger (26) die in de nacht van 6 juni vorig jaar op de Stationsweg in Drachten zijn auto tegen een boom parkeerde, draait niet op voor de kosten. Dat komt doordat er niet of nauwelijks kosten zijn.

De Groninger was gedagvaard voor de zitting van de politierechter omdat hij, nadat hij met zijn blauwe VW Golf tegen de boom was gereden, de benen had genomen. Als een bestuurder ook maar het vermoeden heeft dat hij bij een aanrijding of ongeval schade heeft veroorzaakt, dan moet hij op de politie wachten of zijn gegevens achterlaten.

Tweede strafbaar feit

De Groninger was weggerend, omdat in de auto een lachgastank en een lege ballon lagen. Hij was niet onder invloed, maar hij was bang dat hij “verkeerd begrepen” zou worden door de politie. Via een bloedspoor kwam de politie bij de Groninger uit. Hij kreeg een brief thuis met het dringende verzoek om binnen 14 dagen aan de politie door te geven wie de bestuurder van de auto was geweest. Daar had hij niet op gereageerd, wat een tweede strafbaar feit opleverde.

Vrijgesproken

Al met al kwam de man met de schrik vrij, hij had gewoonweg geen schade veroorzaakt. De eigenaar van de boom, de gemeente Smallingerland, had geen aangifte gedaan, omdat de kosten dan hoger zouden zijn geweest dan de baten. Officier van justitie Riemke van der Zee concludeerde dat de Groninger op beide punten vrijgesproken moest worden.

De politierechter was het met haar eens. Daarmee kwam de Groninger goed weg: hij liep in twee verschillende proeftijden. Er hingen hem voorwaardelijke gevangenisstraffen van vier maanden en veertig dagen boven het hoofd. Door de vrijspraak ontsnapte hij aan een langdurig verblijf in de gevangenis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank