Het was het gesprek van de dag woensdag in Grou: de corona-uitbraak bij de Jumbo in het dorp. Meerdere medewerkers van de winkel raakten besmet, vermoedelijk bij het herinrichten van de verbouwde winkel.

Op (inmiddels van de Facebookpagina verwijderde) foto’s is te zien hoe de medewerkers zonder mondkapjes en zonder anderhalve meter afstand de schappen opnieuw aan het vullen zijn, om de winkel voor te bereiden op de heropening op woensdag 24 februari.

Dat die opening door is gegaan terwijl de eigenaar wist van een besmettingsgolf, is volgens een woordvoerder van Jumbo niet aan de orde. „Tijdens de verbouwing is er een aantal mensen positief getest. Alle medewerkers zijn vervolgens getest en de mensen die ook positief bleken, zijn direct in quarantaine gegaan. Net als de mensen die met hen in contact zijn geweest.”

Om de bezetting toch rond te krijgen, zijn medewerkers van partnersupermarkt Jumbo Burgum ‘ingevlogen’ om bij te springen tijdens de opening en daarna.

‘Geen feestelijke openingsactiviteiten’

Op de dag voor de opening zijn volgens Jumbo alle aanwezige medewerkers getest, zodat de opening door kon gaan. Daarbij testte iedereen negatief. De opening verliep „volgens de richtlijnen”, zo zijn er „geen feestelijke openingsactiviteiten geweest” en is de winkel eerder open gegaan om drukte te voorkomen. Grote drukte bleef daardoor uit, aldus Jumbo.

Toch reageren veel Grousters verbolgen op het feit dat de corona-uitbraak pas zo laat aan het dorp gecommuniceerd werd. Woensdagavond (3 maart) plaatsten ondernemers Jouke en Wilma de Jong een bericht op de Facebookpagina van de supermarkt. Ze wilden het dorp bijpraten over de corona-uitbraak in het bedrijf en waren „diep geraakt” dat er medewerkers besmet waren geraakt. Maar: „De veiligheid van onze klanten is nooit in gevaar geweest”, zeiden ze er gelijk bij.

Ook tijdens en na opening werkten coronapositieve medewerkers

Echter zijn er ook tijdens en na de opening medewerkers aan het werk geweest, die enkele dagen later positief testten op het virus, toen door de GGD. Vlak voor de opening was het virus dus nog niet volledig ‘uitgeroeid’: de GGD is de medewerkers van de supermarkt pas afgelopen weekend gaan testen en kreeg toen meerdere positieve coronatests terug, dus ook van medewerkers die de dagen daarvoor nog hadden gewerkt. Bij de tests vlak voor de opening is de GGD niet betrokken geweest.

En het testen is nog niet klaar, vertelt GGD-woordvoerder Marcel de Jong. „We testen net zo lang door tot we dat virus op het spoor zijn en de cijfers mooi laag zijn, zo hebben we dat in Surhuisterveen ook gedaan en daar zijn de cijfers nu ook laag.” Tot nu toe kleeft er volgens de GGD zo’n twintigtal besmettingen aan de uitbraak bij de Jumbo. „Dat valt nog te overzien, maar we moeten het ook niet bagatelliseren: iedere besmetting is er één te veel.”

Kans op coronabesmetting tijdens winkelen ‘lijkt klein’

En is er dan een kans dat mensen het virus toch nog tijdens het winkelen hebben opgepikt? „Nu lijken de besmettingsaantallen nog dusdanig laag dat die kans klein lijkt. Hoeveel risico is dan gelopen? Niet veel meer dan tijdens het winkelen in een andere winkel”, stelt De Jong.

Kortom: de GGD heeft wel eens grotere ‘clusters’ aan coronabesmettingen gezien, maar zit er nog wel bovenop. „Zeker omdat dit ook veelal jongeren betreft, die hebben over het algemeen wat meer contacten. Die houden we ook goed in de gaten, want we moeten natuurlijk voorkomen dat zij het aan ouderen doorgeven”, aldus De Jong.

Meerdere besmettingen dus, maar dat betekent bij een supermarkt niet dat er - zoals bij andere bedrijven - overgegaan moet worden tot een tijdelijke sluiting. De gemeente Leeuwarden is wel ingelicht, legt burgemeester Sybrand Buma uit. ,, Een uitbraak als deze is een zaak voor de GGD en Veiligheidsregio. Van hen is geen verzoek of advies uitgegaan ter attentie van sluiting. Ik ben als burgemeester wel op de hoogte gesteld van het feit van de besmetting en de aanpak. Op dat moment liep alles conform de gebruikelijke procedure bij een uitbraak.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct