Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

Vlietzone: 'Alleen blijvende aandacht gemeente gaat werken'

De gemeente Leeuwarden kan verschillende dingen doen om de leefbaarheid van de Leeuwarder Vlietzone te verbeteren. Voorwaarde is wel dat de aandacht van de gemeente nooit verslapt. Zoals de afgelopen jaren is gebeurd. Dat stelt Maarten van Ham, hoogleraar Stadsgeografie aan de TU Delft.

In de Leeuwarder Courant was er de afgelopen tijd veel aandacht voor de problemen in de Vlietzone. Dus begint dit artikel niet met een nieuw probleem, maar met een aantal positieve kanten van de wijk. ,,De wijk ligt redelijk dicht bij het centrum dus is goed gelegen. En de woningen zijn misschien soms wat verouderd, maar op zich is het een aantrekkelijke wijk om te zien”, zegt Van Ham na het lezen van een aantal artikelen over de Vlietzone. Van Ham is deskundige als het gaat om leefbaarheid.

De problemen van de wijk – veel kamerverhuur, huisjesmelkers, verwaarlozing van panden en verloedering, het gebrek aan sociale cohesie en veel zorgafhankelijke bewoners – zijn echter ook complex. ,,Een kamerverhuurpand of studentenhuis is niet erg. Maar als het er heel veel worden, dan wordt het problematisch. Dan krijg je een botsing van leefstijlen. Verwaarlozing kan er ook voor zorgen dat een wijk in een negatieve spiraal belandt. Aanbod van particuliere verhuurders kan heel goed zijn, positief voor een stad. Maar op het moment dat pandjesbazen een buurt of wijk alleen gebruiken om geld te verdienen, werkt dat negatief op de leefbaarheid.”

‘Oorlog’

Drie jaar lang, tussen 2010 en 2013, verklaarde Leeuwarden ‘de oorlog’ aan de huisjesmelkers. Het afpakken van woekerwinsten, huisjesmelkers zijn een plaag voor de wijk, overtreders aanpakken: bestuurders gebruikten stevige taal en stelden enkele tienduizenden euro’s beschikbaar om de ergste problemen op te lossen. En daarna stopte het weer.

,,Als je continue aandacht hebt voor de problemen en de ergste uitwassen consequent aanpakt, dan kan je een bepaald niveau bereiken. Een gemeente kan pandeigenaren verplichten tot onderhoud. De gemeente kan overtredingen van regels meteen aanpakken. En samen met de buurt kan ook de aanblik flink verbeterd worden. En de gemeente kan ook het splitsen van woningen in studio’s en appartementen tegengaan. Het verbieden, geen vergunningen meer verlenen. En maak heldere bestemmingsplannen waarin je bepaalt wat wel en niet mag in de wijk. Maar dit alles heeft alleen zin als je het blijft doen. Niet even een paar jaar zoals in Leeuwarden gebeurde, maar structureel.”

‘Kost heel veel geld’

Een andere optie is radicaler. En vooral veel kostbaarder. ,,Je kan er voor kiezen om met harde hand te herstructureren. Samen met de woningcorporaties. Waarbij woningen opgekocht worden, gesloopt worden en vervangen worden door nieuwbouw. Eigenlijk komt dat neer op een volledige renovatie van de wijk. Maar dat kost heel veel geld. Of je kiest ervoor om elders veel goedkope sociale huurwoningen te laten bouwen. Zodat er een alternatief is voor mensen die nu afhankelijk zijn van particuliere verhuurders.”

Wijken als de Vlietzone hebben volgens Van Ham ook een duidelijke functie. Er zijn woningen te vinden voor mensen met een kleinere beurs. Maar waar het vroeger vooral de corporaties waren die goedkopere woningen aanboden, zijn het nu de particuliere verhuurders die relatief goedkope koopwoningen aanbieden. En het aantal particuliere verhuurders blijft groeien.

Beleggers

,,Je ziet overal in het land een toename van particuliere beleggers op de woningmarkt. Beleggers uit de Randstad investeren intussen steeds meer elders in het land omdat de prijzen daar nog lager liggen. Zoals beleggers uit Groningen zich nu op de Leeuwarder markt begeven, zoals u zegt, omdat daar hogere rendementen te behalen zijn. Dat heeft tot gevolg dat de prijs van een woning niet meer bepaald wordt door vraag en aanbod. Maar dat het potentiële rendement voor een belegger de waarde bepaalt. Dat effect breidt zich als een olievlek uit over het hele land. Daar doe je niks aan als gemeente. Maar in bijvoorbeeld Amsterdam is het intussen haast onmogelijk om nog een huurwoning te vinden voor een normale prijs. En een koopwoning is voor veel groepen hierdoor ook niet meer te betalen.”

Lees alle verhalen over de Vlietzone in ons dossier.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws