Verdachte steekincident station Leeuwarden had mogelijk waanideeën

De verdachte van de steekpartij bij het station in Leeuwarden handelde mogelijk door een psychische stoornis. Dat bevestigt zijn advocaat Peter Bonthuis.

Donderdag staat de Iraanse Koerd (38) terecht bij de rechtbank in Leeuwarden. Hij zou op 19 juni de Iraans Koerdische politiek activist Sadegh Zarza hebben geprobeerd te doden met een mes. Volgens Bonthuis zijn ,,er aanwijzingen dat hij inderdaad een gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van de geestvermogens zou hebben gehad’’.

De familie Zarza is er altijd van uitgegaan dat de verdachte is aangestuurd door de Iraanse regering. Het Openbaar Ministerie (OM) liet eerder deze week weten dat daarvoor geen aanwijzingen naar voren zijn gekomen en dat het meer wil weten over de ,,psyche van de verdachte’’.

Vlak na zijn aanhouding verklaarde de verdachte volgens Bonthuis dat hij zijn slachtoffer had willen doden, omdat hij hem verantwoordelijk hield voor de dood van vier vrienden. Nu blijkt dat bij het afleggen van latere verklaringen zaken naar voren kwamen die ,,vreemd en tegenstrijdig waren’’, zegt Bonthuis.

Lees ook | Verdachte steekpartij station Leeuwarden voor de rechter

Twee of drie psychische toestanden

Volgens Bonthuis wordt er rekening gehouden met twee of drie psychische toestanden waarin hij zou kunnen hebben verkeerd. Hij wil niet ingaan op de opties, maar beaamt dat de man last kan hebben gehad van waanideeën. ,,Dat hij inderdaad heeft gedacht dat hij in zijn optiek een goede en juiste daad heeft verricht, maar dat het eigenlijk op los zand gebaseerd was.’’ Vanwege zijn psychische toestand na de aanval, zat de verdachte de afgelopen maanden in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Vught. Deze week is hij naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen gebracht. Bonthuis wist gistermiddag niet wat daarvan de reden was.

Het OM wilde gisteren niet reageren, maar gaat volgens Bonthuis vandaag verzoeken de verdachte te onderzoeken in psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum. Als er sprake is van een stoornis ten tijde van het delict, kan dat betekenen dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar was.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct