Webcam Waterpoort Sneek.

Veel straatwebcamkijkers tijdens avondklok

Webcam Waterpoort Sneek. Screenshot sneek.nl.

Tijdens de afgelopen weekendavondklokken keken veel meer mensen dan normaal naar straatwebcams. Met name zaterdag was het raak.

Tussen negen uur en half elf werden de webcams van Stichting Oud Lemmer zaterdag drieduizend keer bezocht, vertelt voorzitter Piet Zantman. ,,En normaal zitten we in dat tijdsbestek misschien op driehonderd.’’ Of het unieke kijkers zijn of dat er overlap is door mensen die twee keer in die tijd kijken, is onduidelijk.

Waarom al die mensen precies kijken, is moeilijk na te gaan, maar Zantman vermoedt dat mensen willen weten of iedereen van straat is. ,,Dat is ook wel wat ik van mensen hoor die ik gesproken heb: ‘Ja, ik heb even gekeken of het rustig is.’’’

De stichting beheert twee camera’s in het dorp. Een is gericht op de Binnenhaven richting de sluis, de ander vanaf de kerktoren in de richting van de Korte- en de Langestreek.

Ook elders, zoals in Sneek, worden de webcambeelden tijdens de avondklok goed bekeken. Twee camera’s van Sneek Promotion, eentje bij de Marktstraat en de ander kijkend naar de Waterpoort, leverden volgens evenementencoördinator Petra Miedema naar schatting het viervoudige op van het normale aantal bezoekers. Precieze aantallen kon ze gisteren niet uit de systemen halen. ,,Maar ik dacht zaterdag wel: huh, wat is er aan de hand? Er bleken allemaal mensen te kijken.’’

loading

In Leeuwarden werden zeker twee webcams goed bekeken. Een webcam aan de Nieuwestad in de richting van de Hema en bioscoop Tivoli trok volgens beheerder Heelhollandkijkt.nl zaterdag bijna duizend kijkers. Een dag eerder waren dat er nog 135. Vooral rond negen uur was de belangstelling groot: 460 mensen zagen een – als het goed is – uitgestorven Nieuwestad.

Een webcam die zijn oog heeft gericht op de Oldehove werd zaterdag dubbel zo goed bezocht. ,,Gemiddeld zitten we op 230 tot 300 views per dag’’, zegt Peter Huiskens van de ICT-afdeling van Tresoar, dat drie webcams beheert die richting het Oldehoofsterkerkhof zijn gericht. Alleen de camera die ook daadwerkelijk de toren in het blikveld heeft werd beter bezocht.

loading

,,Zaterdag 629 keer en zondag 371 keer.’’ Of het te maken heeft met de avondklok is niet zeker. ,,Maar op zich kan ik het me wel voorstellen’’, zegt Huiskens.

,,Natuurlijk ben je nieuwsgierig als je zelf binnen zit en je wilt naar buiten: goh, zou er nog iemand buiten lopen.’’

De Friese getallen komen overeen met wat eigenaar Peter Austin van Webcam.nl landelijk ziet. ,,Er is sowieso een verdubbeling van het aantal kijkers sinds het begin van de pandemie.’’ Maar zaterdag en zondag waren er gigantische stijgingen. Op de honderd webcams van Webcam.nl zag Austin een ,,totale toename’’ van meer dan twintigduizend kijkers per dag, met name via de webcam op de Dam in Amsterdam. Op een gemiddelde avond zijn het er een paar honderd.

Mogelijk was de nieuwigheid er gisteren al weer een beetje af. Zo keken volgens Youtube om kwart over negen nog geen vijftien mensen naar de webcam in de Lemster Binnenhaven.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct