Vader (27) uit Leeuwarden dealde coke: 'Wat als de kinderen later vragen wat papa vroeger deed?'

Cocaïne. FOTO PIXABAY

Een 27-jarige inwoner van Leeuwarden dealde vorig jaar in ieder geval een maand lang cocaïne, terwijl hij op dat moment gewoon een gezin had. De officier van justitie Bas Rademacher vond het bepaald geen goed voorbeeld voor zijn kinderen: „Wat als de kinderen later vragen wat papa vroeger deed? Zegt u dan: papa was drugsdealer?”.

De officier had aanvankelijk ten laste gelegd dat de man bijna een jaar lang coke zou hebben gedeald. Dat kon de officier niet waarmaken: er was in feite maar één verklaring van een gebruiker die aan de politie had verteld dat de verdachte al vanaf oktober 2019 drugs bij hem bracht. Andere verklaringen wezen in de richting van een veel kortere periode: ongeveer een maand.

Dat had de verdachte zelf ook verklaard: hij zou het vier weken gaan doen. Toen hij medio september vorig jaar werd aangehouden, was hij zo’n drie weken aan het dealen. De politie hield hem aan in De Westereen omdat hij, terwijl hij achter het stuur van een huurauto zat, zich ‘onrustig’ gedroeg. Hij had 82 bolletjes coke op zak en twee telefoons. Eén mobieltje was zijn eigen, met het andere toestel, de ‘dealertelefoon’, werden bestellingen opgenomen.

Op het dealen van harddrugs staan stevige straffen, waarschuwde de officier. Voor drie tot zes maanden dealen wordt doorgaans acht maanden cel opgelegd. De verdachte was korter bezig geweest en het was ook niet helemaal duidelijk dat hij altijd degene was die de drugs leverde als de dealertelefoon werd gebeld. Rechter Monique Dijkstra veroordeelde de Leeuwarder tot een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Rechtbank