De generale repetitie met vrijwilligers die worden gevaccineerd zonder dat er echt een prik is gezet, is goed verlopen. Vrijdagochtend gaat het vaccinatiecentrum in Leeuwarden open.

Extra stoelen op wachtplekken en artsen achter spatschermen die voor de verstaanbaarheid beter het mondkapje kunnen afzetten. Dergelijke details ter verbetering komen aan het licht bij de dry run die woensdag door GGD Fryslân wordt doorlopen in het nieuwe vaccinatiecentrum in beurscomplex WTC.

Het vaccineren gebeurt in de Keltenhal, om de hoek bij de Saksenhal, waar half december een grote (snel)testlocatie is geopend. De Keltenhal is gevuld met een rij met 22 witte ‘huisjes’. Priklijnen, waar elke vijf minuten iemand kan worden ingeënt tegen het coronavirus. Het vaccineren is van 8.00 tot 20.00 uur, in theorie kunnen hier 3168 mensen per dag een prik halen. Er gaan eerst echter maar drie priklijnen open, simpelweg omdat er voorlopig niet meer vaccin beschikbaar is.

Voorlopig volgeboekt

,,We krijgen doses voor 325 vaccinaties per dag”, legt projectleider Jeannette Provoost van GGD Fryslân uit. De eerste uitgenodigde groep van bijna zevenduizend werknemers van verpleeghuizen heeft een afspraak gemaakt voor een eerste en een tweede prik drie weken later. Voorlopig is het vaccinatiecentrum volgeboekt. Wanneer er vaccin beschikbaar komt voor de tweede groep van zevenduizend verpleeghuismedewerkers kan Provoost niet zeggen. ,,Dat is gissen, zodra er meer beschikbaar is. De vaccinatiestrategie is al diverse keren gewijzigd, de informatie verandert dagelijks.”

De eerste prikronde is bedoeld voor ,,de handjes aan het bed”, zoals Provoost het noemt. Inmiddels is duidelijk dat verschillende verpleeghuizen ál hun medewerkers hebben uitgenodigd voor een vaccinatie-afspraak, inclusief keuken- en kantoorpersoneel. ,,Die signalen hebben wij ook gekregen, zij het beperkt uit Friesland. Die verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers, wij gaan er niet op controleren.”

loading

Zo’n 900 mensen zijn al bereid de GGD te helpen met de vaccinatiecampagne, van wie 400 uit de eigen organisatie. Van artsen, beveiligers en gastvrouwen tot papierencheckers, ehbo’ers en prikkers. Eén van hen is Linda Verhagen, die werkzaam is als sociaal-verpleegkundige infectieziektebestrijding. Het injecteren gaat ze erbij doen, in haar vrije uren. Ze helpt graag mee, omdat ze wil dat de maatschappij weer opengaat, vertelt ze. Zelf is Verhagen nog niet aan de beurt voor een vaccinatie. ,,Als GGD-medewerkers komen wij achteraan. Ik sta niet in de directe patiëntenzorg, dus dat vind ik terecht. Ik vind dat mijn collega’s die testen afnemen boven mij moeten staan, maar ook zij weten nog niet waar ze aan toe zijn.”

'Als GGD-medewerkers komen wij achteraan'

De GGD staat ook aan de lat voor het vaccineren van de ruim 7 miljoen ‘gezonde’ 18- tot 60-jarigen. Recent kreeg de gezondheidsdienst door dat de instantie ook zestigplussers die nog mobiel zijn moeten gaan vaccineren. Aanvankelijk zouden de huisartsen dit doen. De GGD wil mede om die reden het aantal vaccinatielocaties flink uitbreiden. ,,Hoe dichter je vaccineert bij de inwoners van Friesland, hoe hoger de vaccinatiebereidheid. Dat houden we in ons achterhoofd”, zegt Nils van Mourik, kwartiermaker vaccineren. In de loop van volgende week wordt hier meer bekend over, kondigt hij aan.

Ondertussen beplakt een medewerker van een reclamebedrijf de prikunits met de slogans ‘Vaccineren doen we voor elkaar’ en ‘Faksinearje dogge wy foar elkoar’. In de wachtruimte staan 54 stoelen op ruime afstand van elkaar klaar voor alle geprikten die nog een kwartier moeten blijven zitten in afwachting van een mogelijke reactie. In tot nu toe zeer zeldzame gevallen kunnen mensen een heel heftige allergische reactie krijgen. In hoeverre zoiets is voorgekomen bij de 45.000 zorgmedewerkers (met name ziekenhuispersoneel uit de acute zorg) die inmiddels gevaccineerd zijn, weet Provoost niet. ,,Dat zou je de ziekenhuizen moeten vragen.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Coronavirus
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct