De karakteristieke straatwand langs het Leeuwarder Cambuurstadion gaat op dit moment tegen de vlakte. Het was een geliefd stukje Leeuwarden met kleurrijke bewoners.

‘U t is niet meer wat ut weest is’’, verzuchtte Auke Visser (alias de Sloper) in 2011 over zijn Insulindestraat. Ja, een buurvrouw verzorgde nog altijd zijn maaltijden, maar hij kende inmiddels lang niet alle buren meer.

Met zijn tuin vol afval was Auke vast niet de gemakkelijkste buurman, maar nationaal gold hij als een volksheld. Dat was mede te danken aan het programma Man bijt hond , dat hem en zijn broer Jan als ‘IJzeren Heinen’ in beeld bracht.

De toen vaak gefilmde karakteristieke hoge straatwand met 74 woningen wordt op dit moment gesloopt. Auke hoeft de afbraak van zijn oude huis zelf niet meer mee te maken, want hij overleed in 2014.

loading

De woningen, die in de jaren dertig werden ontworpen, zijn in een slechte staat en vallen moeilijk te renoveren, constateerde corporatie Elkien enkele jaren geleden al. Elders in de straat en verderop in de wijk zijn al vele oude huizen vervangen door goed geïsoleerde huizen, die meestal naadloos in het oude straatbeeld passen. Nu is ook de opvallende straatwand langs het Cambuurstadion aan de beurt.

Alleen al de naam van deze straat spreekt tot de verbeelding en heeft een bijzondere historie. Schrijver Eduard Douwes Dekker (Multatuli) zette het woord Insulinde in 1859 voor het eerst op papier in zijn beroemde roman Max Havelaar. Hij doelde op Nederlands-Indië.

loading

De term werd al snel razend populair. Schepen, sigaren en fabrieken werden er naar vernoemd. Toen Leeuwarden eind jaren twintig besloot om een wijk met Indische namen aan te leggen, werd Insulindestraat passend gevonden voor de belangrijkste doorgaande weg.

Het zou toen nog even duren voor de huidige rode straatwand tot stand kwam. Verderop in de straat en in de omgeving werd eind jaren twintig al wel gebouwd. Tussen 1932 en 1936 begon ook de aanleg van het uitgestrekte sportpark Cambuur aan de noordzijde van de Insulindestraat.

In 1938 presenteerde de gemeente het plan voor tientallen beneden- en bovenwoningen, die in lange blokken langs de Insulindestraat moesten verrijzen. Er was veel vraag naar arbeidershuizen met een weekhuur van 2 tot 5 gulden. Particuliere verhuurders hadden er geen trek in en daarom besloot het gemeentelijk woonbedrijf deze klus zelf te klaren.

De bouw van dit complex met bovenwoningen vormde een aanloopje naar de grootschalige bouw van portiekflats in de naoorlogse jaren. Bij de presentatie van het ontwerp werd gesproken van woningen met drie tot vier slaapkamers, een eigen wc en keuken: dat betekende een enorme vooruitgang voor de vele gezinnen die er vanuit de armoedige binnenstad naar toe trokken. In 1940 waren de woningen bewoond, zo blijkt uit de gemeenteraadsverslagen van die tijd.

loading

De huidige sloop ligt bij veel Leeuwarders gevoelig. Rond het Cambuurstadion is de afgelopen 50 jaar van alles veranderd, maar de straatwand van de Insulindestraat bleef overeind en gaf de zuidzijde van het sportgebied zijn karakteristieke uitstraling.

Uiteindelijk is de sloop en nieuwbouw echter vooral een voorbode van veel grotere veranderingen. De volgende stap is immers dat de voetbalclub zelf in 2022 gaat verhuizen. Hoe het gebied er daarna uit te komt te zien, is nog niet duidelijk. De gemeente studeert met buurtbewoners en stedenbouwkundigen nog op verschillende planvarianten Komend jaar moet er een besluit vallen. loading

Elkien kondigde eerder aan 84 nieuwe appartementen terug te bouwen voor de woningen die nu tegen de vlakte gaan. De corporatie is op dit moment ook druk bezig met sloop en nieuwbouw bij het Cambuursterpad. In het totale wijkplan verdwijnen 225 huizen, die grotendeels worden vervangen.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Leeuwarden
Fotoserie
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct