VVD Leeuwarden pleit voor verlenging terrasmaatregelen en soepele houding tegenover aanvragen heaters en overkappingen

Gezellige drukte in het stadshart van Leeuwarden, begin juni. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Om horecaondernemers tegemoet te komen in de coronacrisis, verruimde de gemeente Leeuwarden op 2 juni de terrasregels, daardoor mochten ondernemers hun terras uitbreiden. Maar die duren in principe tot 19 oktober. De VVD-fractie van de gemeenteraad steekt hier een stokje voor.

Sommige zaken hebben door de maatregelen meer ruimte voor hun pand. Anderen werken samen in een groot terras op het Zaailand of langs het Ruiterskwartier. En hoewel het terras-seizoen er bijna op zit - de meteorologische herfst is immers al begonnen - onderzoeken horecaondernemers toch de mogelijkheden om ook met slecht weer gasten te kunnen blijven ontvangen.

Koninklijke Horeca Nederland moedigt gemeenten aan om de tijdelijke terrasregels te verlengen, zodat ondernemers gasten ook buiten op het terras kwijt blijven kunnen nu de capaciteit binnen beperkt is door de anderhalvemeterregel.

Ook kijken ondernemers naar overkappingen en terrasheaters om het langer aangenaam te houden op het terras, ook bij slecht weer.

De VVD-fractie zegt de afgelopen periode met meerdere horecaondernemers gesproken te hebben. „Deze gaven zonder uitzondering aan graag langer van de verruiming gebruik te maken”, aldus de fractie. Daarom stelt de VVD nu schriftelijke vragen aan het college van b. en w. over het verlengen van de terrasmaatregelen, maar ook wordt er gevraagd naar of het college bereid is positief te reageren op aanvragen voor overkappingen of terrasverwarming.